Orbán Béla:

 

Shabbat Pinchasz

Elhangzott a SÓFÁR Jesua HaMassiah-ban hívő Közösség szombati istentiszteletén

2010.07.03.

 

Ennek a szombatnak a neve Sabbath Pinchasz és a Mózes 4. könyvének 25. fejezetének a 10. versétől kezdődik a heti szakasz. „ 10. Akkor szólt az Úr Mózesnek, mondván: 11. Fineás, Eleázár fia, Áron pap unokája, elfordította az én haragomat Izráel fiaitól, mivelhogy az én bosszúmat megállotta ő közöttük; ezért nem pusztítom ki bosszúmban Izráel fiait. 12. Mondd azért: Íme én az én szövetségemet, a békesség szövetségét adom ő néki. 13. És lesz ő nála és az ő magvánál ő utána az örökkévaló papságnak szövetsége; mivelhogy bosszút állott az ő Istenéért, és engesztelést végzett Izráel fiaiért. 14. A megöletett izraelita férfinak neve pedig, a ki a midiánbeli asszonnyal együtt öletett meg, Zimri, a Szálu fia vala, a Simeon-nemzetség háznépének fejedelme. 15. A megöletett midiánbeli asszony neve pedig Kozbi, Czúr leánya, a ki a Midiániták között az ő atyja háza nemzetségeinek fejedelme volt. 16. És szólt az Úr Mózesnek, mondván: 17. Támadjátok meg a Midiánitákat, és verjétek meg őket.”

A heti szakasz előzményét ismerjük. A múlt héten Bálám, Bálák történetéről beszéltünk, a pogány próféta megáldotta Isten parancsára, és nem tudta megátkozni a választott népet. Ezzel nem fejeződött be Bálám munkálkodása. Ha átkozni nem tudok, akkor azt a hadicselt csinálom, amit a zsidó fiúk be is vettek. „1. Mikor pedig Sittimben lakozik vala Izráel, kezde a nép paráználkodni Moáb leányaival.” Tehát Bálám hatására az Ígéret Földjének a határánál beleesnek a paráznaságba Izrael férfi tagjai. Ellazultak a szolgálatuknak és az Ígéret Földjének a határánál. Nem kemény átkokkal állította meg őket a Sátán, hanem el kezdtek táncolni, jött a szédítés a nők részéről, a moabiták részéről. A moabiták a Lót leányainak a leszármazottai, tehát a paráznaság folytatódik, és ekkor jön ez a történet, amikor Fineás, vagy Pinchasz, ahogy a héberben van jelezve, megjelenik és hasba szúrta a parázna nőt és férfit, és mindkettőt megölte. Hasba szúrás azt jelenti, hogy ne legyen magja, ne folytatódjon az, ami elkezdődött. Amikor egy áldott állapotban levő nő hasába verik a fegyvert, ahogy tette Pinchasz, ez jelzés Istentől, hogy úgy kell megszüntetni a paráznaságot, hogy ne legyen folytatása. Számunkra ez a vadnak tűnő esemény kell, hogy tanítson. Ha az életünkben paráznaság van,és annak foganatja van, akkor meg kell szüntetni a foganatját, a fogantatást. Embrionális állapotban meg kell a folytatást ölni. A paráznaságból született dolgoknak a megöléséről van szó. Meg kell nézni az életünkben, hogy mi az és ki az, akivel paráználkodtunk, és nem a fizikairól beszélek elsősorban, hanem a szellemi és lelki paráznaságról, kinek adtuk el érdekből magunkat és váltunk vele eggyé, mert ennek van következménye, és folytatódhat a paráznaság. Tehát ha más szellemiséggel egyesülök, az nem csak egy pillanatnyi jólét volt, hanem utána megszületik a gyermeke. Mondhatnám itt a katolikus karizmatikusságtól kezdve sok mindent, hogy hogyan folytatódik tovább. Istennek az üzenete az Pinchaszon keresztül is, hogy ami paráznaságból született, annak a következményeit is meg kell szüntetni. Az nem megszüntetés, hogy bocsánatot kérek, aztán felejtsük el, hanem takarítással jár. Meg kell ölni és nem lehet utódja.

Tehát, amikor Pinchasz megtette ezt, utána tudott végre békeszövetséget kötni azzal, aki megtette, a papokkal tudott békeszövetséget kötni Isten. Számunkra ez figyelmeztető, hogy ha volt az életünkben paráznaság, egy gyülekezettel, egy olyan szellemi kapcsolat, ami tisztátalan volt, Isten csak akkor tudja megerősíteni a békeszövetségét, amikor megtörténik a teljes ítélet, és abban mi ott vagyunk. Nem Isten ítél, nekünk kell megölni Isten akaratából azt a parázna kapcsolatot, amiben vagyunk, és a parázna kapcsolat következményét, hogy be tudjuk tölteni a papi hivatásunkat. A papi szövetség minden egyes emberre vonatkozik. Ha megölted, és nincs folytatás, Isten papként tud téged használni. A saját életedben, a családodban, a szolgálatodban a helyedre kerülsz. Ez a belépő, hogy a parázna kapcsolatokon túl megölted azt, ami lehetőséget ad a Sátánnak az elhullott magokat életre kelteni, megölted azt, hogy folytatás legyen. Befejezett tény-e az életedben a múltad, a hamis kapcsolatok, a parázna kapcsolatok? Pinchasz példájából láthatjuk, hogy Isten ekkor adta meg az örök papságnak az áldását, amelyet mi is megkaphatunk. Nem hétköznapi papok 5 évre valami egyháznál leszerződve, hanem az örök papság, ami azt jelenti, hogy Krisztus Testében betölteni azt a papi feladatot, amit Isten adott mindenkinek. Tehát ezért fontos Pinchasz története, illetve azért is, mert láthatjuk, hogy Isten utána újra számol, hiszen Simeon törzséből nagyon sok férfi elveszett, mert pont az ő törzse volt, amelyik beleesett a moabitákkal való paráznaságba. Minden újnak a kezdete úgy kezdődik, hogy először meg kell tisztulni, a parázna kapcsolattól és annak következményétől meg kell szűnni, utána Isten azt mondja, na, akkor sorakozó, most már tudok veled valamit kezdeni. Úgy érzem Krisztus Testében is előbb-utóbb jön a paráznaságnak a számon kérése, az újjászületett embereknek meg kell ölni, ami parázna szellemű, hogy folytatódhasson, hogy helyreálljon, hogy indulhasson Isten ígéretének, a próféciáknak a beteljesedése. Be fognak teljesedni, de hogy Isten idő terve működjön.

A következő lépés a népszámlálás. Krisztus Testét is meg akarja számolni éppúgy, mint a zsidóságot. A zsidóság is meg lesz számlálva, hiszen egyre inkább paráznaságban él. Ma is vannak és lesznek Pinchaszok, akik azt mondják, hogy egy jezsuitával miért imádkozik együtt egy ortodox zsidó, vagy akármilyen rabbi egy katolikussal, aki szellemben teljesen más. Mi köze a paráznaságnak Isten népéhez! Számon kéri a zsidóságot az ökumenékért, a vallási összemosódásokért. Az európai parlamentben pont most volt, hogy hogyan kell munkálkodni az összes egyháznak az egymással való működéséért. Nem ezt mondta Isten Izrael népének és a rabbiknak. Tudja-e az, akinek ezt tanítani kell, hogy Isten ezt meg fogja ítélni? Isten a Pinchaszokat fogja használni, és rejtetten Isten mindig megtart hozzá hűséges embereket, de aki paráznaságba beleesik, nem tölti be az ígéretet, és az Ígéret Földjére sem megy be. Nevében lehet zsidó, keresztény vagy Krisztus Teste, ha a paráznaságtól nem szabadul meg, előbb utóbb Isten rendel Pinchaszt, aki kimondja az igazságot, kimondja a törvénytelenséget, kimondja a paráznaságot, és kimondja azt, hogy elég volt. Isten ítélete független minden toleranciától. Nem lehetek parázna, a népemben kell maradni, és idegenekkel nem lehetséges összemosódnom.

Tehát a népszámlálás következik be, s ami megdöbbentő, hogy szinte pontosan ugyanannyi ember volt, mint amennyi a pusztában számláltatott meg az előző évben. Ugyanannyi ember maradt, egyedül Simeon törzsében csökkent, de máshol volt annyi szaporodás, hogy nem csökkent Izrael. Ez számomra üzenet. Lehet, hogy elbukik ez vagy az, de Isten népe változatlan, csak a szereplők változnak. Krisztus Testében akárhányan elvesznek, akárhányan bemennek a hamis ökumenéba, akármilyen paráznaságba, lesznek máshol többen, ahol szaporodnak, nem biztos, hogy Európában, lehet, hogy Afrikában. Népszámlálásnál az elsődleges a papok megszámolása és Pinchasz által megkapták a papi hivatás örökségét, az örök papságot, ez rendeződött. Utána Isten a népet számoltatta meg. Utána még egy fontos döntése van Istennek, a nők öröksége. Aztán megjelenik az ünnepek felsorolása. Ha Istennek fontos volt az, hogy megszüntette Pinchasz által a paráznaságot, és megszámolja a népet, és rendezi a nőknek a viszonyát, hogy ahol nem volt férfi utód, ne szűnjék meg az ígéret annak a nemzetségnek, és hogy beszéljen az ünnepekről, akkor nekünk is fontos.

Úgy gondolom, azért kell az ünnepekről beszélni, mert Isten ünnepeit senki nem tartja meg jóformán, vagy ha megtartja, rosszul tartja, vagy ha meg akarja tartani, mögötte aljas szándék van. A minap találkoztam egy társasággal, akik azt mondták, hogy az Úr kijelentette nekik, hogy havonként tartsák meg a zsidó ünnepeket. Más néphez tartózók, zenész népekhez tartozók. S ebben a pillanatban megállok. A Sátán használja a zsidó ünnepek megtartását. Először is tisztázzuk: Isten ünnepei nem zsidó ünnepek. A Sátoros ünnepek elrendelése Isten népének szólt, és Isten népe ma nemcsak a zsidókból áll, hanem Krisztus által hozzá tartoznak. A szombati törvény is ugyanúgy Isten népének örökre elrendelt törvény. S most nem akarok belemenni, hogy szombat helyett vasárnap, és hogy mi történt 2000 év alatt. A nép változott, mert kiterjedt a pogányokra, nem a törvény. Krisztus Teste is ott van most az ígéret beteljesedése határán, amikor jön a Messiás, határ helyzetben vagyunk. Vajon nem fontos a mindennapi áldozat? Reggel, amikor felkelek, Isten elé megyek, hogy Tied ez a nap és rendezem a dolgaimat lefekvéskor. Nem kell mindennapi hálaáldozat, békeáldozat, a templomi rend az életemben? Dehogynem kell! De ez nem extra és nem zsidó! Ez minden ember sajátossága, ez Isten népének a sajátossága. Együtt élek Istennel, és a szívemben él az az oltár, ami szolgál Isten előtt. Mert bennem van Jesua HaMassiah és a bennem levő bűnbánatot Ő viszi Isten elé. Isten ünnepei annyiban változtak, hogy azt mondhatnám, Krisztus Teste sokszorosan protekciós. Izraelnek dátumhoz kötötten, a mezőgazdasági munkákhoz kapcsolódóan, láthatóvá tevően mutatta meg Isten az ünnepek megélését. Hiszen a hívő élet is olyan, mint a gazdasági élet, a vetéstől az aratásig, az éghajlat és az időjárás függvényeit is megmutatja Isten ezen keresztül. Annyi a különbség, hogy ma mindenkinek lehet Peszách-ja akár ma, nem csak egy évben egyszer, ma odamehet és megtörheti és elfogadhatja a szövetséget. Ma mindenkinek lehet Savout-ja, hogy megmutassa rajta az Ő ígéretét, nemcsak az 50. napon. Mindenkinek lehet Szukkot-ja, amikor bemegy a sátorba Isten elé. Minden egyes nap azt jelenti, hogy bemehetsz a sátorba. Sokkal nagyobb áldásunk van, mint a zsidóságnak volt, akik egy menetrendszerű éves bontásban ünnepeltek, hiszen ma minden nap lehet ünnep. Egy évben valóban meg kell ülni azt, amit Isten adott, mert a népének adta, zsidó kapta először, hogy más is megünnepelhesse. Folytathatom az engesztelési nappal is. A zsidóság évente egyszer megy Isten elé Jom Kippurkor. Én akár most odamehetek, ha a Szent Szellem a szívemet megindítja, hogy Uram, bocsáss meg, mert most itt az idő. Isten megadta az ünnepek idejét évente egyszer, de Krisztus megadja az idejét a Szent Szellem által, hogy akár most ünnepelj, és ez a saját ünneped.

Az ünnepek mottója az, mondhatnám, hogy mindennap örüljetek! Ismétlem, örüljetek! Filippi levélből van. Mindennap ott kellene lenni ennek a felkiáltó jelnek. Felkeltél, ismétlem, ma is örüljél, mert ez az a nap, amit Isten adott, ez az a nap, amit befejezel, s pont ráérsz hálát adni, nem majd a jövő héten. A mindennap-örülés a keresztényekre úgy jellemző, hogy hébe-hóba örömködik, és nem örül. Mindennap örülök, mert van Peszachom, Savoutom és van Szukkotom, van engesztelő áldozatom, van új lehetőségem, nekünk mindennap ünnep. Az ünnepnek ott vannak a külsőségei. Ünnepelni egyedül nem lehet, illetve kutyafuttában, ünnepelni úgy lehet, hogy Isten elé megyek. Nekünk tulajdonképpen mindennap Isten elé kellene mennünk, s vágyjuk azt, hogy testvérekkel együtt legyünk. Amikor ma látom, hogy a gyülekezetben alig van egy-két ember, akkor nincs öröm. Egy másik öröm viszont van, ami elviszi az Isteni örömöt, például a tőzsdén, vagy a Balaton mellett, más öröm az öröm helyett. A mindenkor örüljetek elsősorban szellemi öröm. Az ünnep nem üzlet. De sajnos a Sátán a zsidóság nevében támad. Ünnepeljük a zsidó ünnepeket! Karácsony, Húsvét, Pünkösd, két napos keresztények, két napos zsidók. Amikor a zsidó ünnepeket előveszik, hogy az Úr mondta, megkérdezem, hogy miért is mondta ezt az Úr? Egyrészt mert deviáns valaki, és szeretne örülni, és koppint valamit a zsidóságtól, ami nem zsidó ünnep, hanem ráadásul Isten ünnepe és egy teljesen hétköznapi, kulturális dologgá teszi, ez a zsidóság nagy részénél is és a keresztényeknél is kulturális dolog lett. Elő lehet venni a zsidó zenét, táncot, ruhát, és telve van hazugsággal. Mert nincs örömöm, utánzok, nem vagyok zsidó, zsidót játszok, és hazugságban Isten nem lakik. Van-e valóban örömöm? Akkor mindennap örömtelinek kell lenni. Ha nincs örömöm, akkor ne ünnepeljek! Ha az ünnepeket helyezik előtérbe, azt lehet látni, hogy Pinchasz nem működött, mert a pogányok használják azt az ünnepet Isten nevében, amit el is ferdítettek. Az ünnepek előtérbe tolása Krisztus helyett és hazug módon megünnepelve, azt jelenti, hogy ott paráznaság van. Természetesen vannak zsidó ünnepek, amik a nép ünnepei. Idegeneknek köszönjük, ha küld dísztáviratot, de én sem ünnepelem a spanyolok nemzeti ünnepét, legfeljebb küldök én is egy dísztáviratot, de nincs közöm hozzá. A népeknek a saját ünnepeiket tisztelettel elfogadhatjuk, de ha nem vagyunk a nép tagja, akkor felejtsük el, hogy pl. Purimot ünnepeljünk, ahol a zsidóságról szól az ünnep, vagy a Hanukát, mert ez csak egy jó alkalom arra, hogy zsidózni lehet. A zsidózás sok esetben káros, elsősorban saját magunk irányába. Az ünnepek sajátossága a külsőségek, és úgy tudom elszédíteni magam, ha neki állok hórát táncolni, és jól érzem magam, míg együtt táncolunk, utána egyáltalán nem, nagyon jól lehet kulturális módon ünnepelni, zsidóskodni. Ez a devianciának az a foka, hogy kinyilvánítom, hogy a kereszténységben csalódtam, utálom őket, miközben az vagyok persze, és felveszem a zsidó külsőségeket, de a külsőségekkel együtt eltűnik a szellemi tartalom. Meg kellene nézni, hogy a zsinagógákban nincsen ének, zene, tánc. Ne utánozzunk olyat, ami nincs. Addig nincsen papság, amíg Pinchasz nem öli meg a paráznákat és a fattyút. Bármilyen ünnepünk tisztulás nélkül hazugság. Lehet örömködni, de az nem istentisztelet. Világszerte kínálják a Messiáshívő judaizmus külsőségeit, miközben egy szó sem esik Krisztusról. Hol örülhet Krisztus Teste, Isten Népe? Csak ott a Szentélyben, ott Isten előtt. Az ünnep lényege a tisztulás, szabadulás, megszentelődés folyamata, ami elkezdődött Pinchasznál, hogy pap lehessen, és az ünnepeket megülhesse a nép.

A prófétai rész, Jeremiás könyvében az 1. részben van. Sokan ismerik és ferdén használják. Nagyon kemény dologra hívta el Isten Jeremiást. Olyan szolgálatot kapott, hogy gyomlálj, írts, pusztíts, csak aztán építs és plántálj. Az utolsó egy harmadot, az építést és plántálást mindenki szívesen elfogadja, de az első, a Pinchaszi feladatot nem igazán szeretik az emberek. Az apostoli munkát, hogy le kell rombolni valamit, ki kell takarítani a szemetet, és aztán arra lehet építeni, az engedély nélküli épületeket még a polgári életben is előbb utóbb dózerre kell tenni. Nem kellemes az ilyen elhívás, de Istennek szükségesek az ilyen emberek, és a tervében benne vannak ma is. Azonban amikor Jeremiás elhívásáról beszélünk, Isten ad választ, hogy miért is hívta el őt, nem azért hogy próféta legyen. Az egy rang a mai világban. Dologra hívta el, feladatra. „18. Mert íme én erősített várossá, vasoszloppá és ércbástyává teszlek ma téged mind ez egész földön, Júda királyai, fejedelmei és papjai ellen és a föld népe ellen.”

Jeremiás olyan feladatot kapott, aminek Krisztus Testében minden ember feladatának kell lenni. Annak a kis senki Jeremiásnak, annak a fiatalembernek, aki nagyon fiatalnak tartotta magát, Isten nagyon kemény dolgokat mondott. S úgy gondolom a mai világban is ez a feladatunk, akár személyenként, akár Messiáshívő közösségként. Meg kellene tanulnunk Jeremiás életéből, hogy nem olyan könnyű a prófétai élet. Egy olyan birodalomban volt, ami éppen zuhant lefelé, mert testvérháború folyt, miközben a következő birodalomról prófétál Jeremiás, ami Izrael népét és Júdát rabságba fogja vinni. Tudod-e, hogy milyen az, amiben élsz? Éppen zuhan lefelé, de ami következik, az téged fog megölni, vagy bajba hozni. A prófécia ma is erről szól. Hadd hozzak egy példát. Mikor tudtuk, hogy a nagy Szovjetunió össze fog dőlni, de mondta-e valaki, hogy ki lesz az, aki a zsidóság és Krisztus Teste ellen fog menni? Kimondta-e valaki Jeremiásként, hogy ma mi zuhan és ki jön helyette? A prófétának ad Isten ilyen látást, nagyon kemény látás ám ez! Ami ma engem ural, ahelyett egy új Babilon keletkezik. A birodalom megy tönkre, mert veszekszenek a vezetők, de már jön az új, ami engem tesz tönkre. Tudod-e, hogy ki fog minket rabságba hajtani?

De nem ez a kérdés, hogy milyen volt az a kor, hanem, hogy miért tette oda Isten. Bekerített városnak. Tudod, hogy mi a bekerített város? Az, amikor el vagy különülve. A bekerített város körül ott vannak Isten törvényei. Te vagy az, akit Isten törvénye körbevesz. És jön a támadás. Te vagy az a vasoszlop, aki Istennek a bizonysága. Nem bálványoszlop. Olyan, ami Indiában van több ezer éves vasoszlop, s a vas tisztasága miatt még most sem rozsdásodott, hanem ott áll. Olyan állandó, színtiszta vasoszloppá akar tenni. Te vagy az az oszlop, amely megálltál az idők viharában. Téged akar színtiszta vasoszlopként és bekerített városként megtartani, amelyről a példabeszédek 25:28-ból olvastam valamikor. A bekerítetlen város, határtalan öröm, határtalan baj. Isten azt akarja, hogy az ő szolgái, akinek ad látást, legyenek bekerítve. Védett legyél mindentől. Amikor tudod azt mondani, hogy itt van, ez Isten törvénye, és te nem mászol be az életembe, nem fogsz átalakítani, és nem fogod az agyamat kimosni. Itt a határ, a mi életünk, a mi városunk határa Isten törvénye. Itt a határ, innét ne ki, onnét ne be. A gyerek életében is, határ van, az én városomba nem lehet bejönni, szűrő van, az ajtó maga Krisztus. S ezt mondta Jeremiásnak Isten. Bekerített várossá akarlak tenni. Akihez lehet menekülni, akinek nyitva van a szíve a testvér befogadására. De Jeremiásnál is olvashatjuk, hogy szinte hitetlenül kimondta a nép, szinte nyeglén, holott tudta, hogy jön az ellenség, hogy menjünk be a bekerített városokba, úgyis azt is elfoglalják. Erről is lehetne beszélni, a bekerített városokról Izrael életében. Kettő maradt meg összesen. S lehet, hogy Isten szolgái közül bekerített város valaki, Isten törvényei szerint él, de csak kettő a maradék. Igazából, jól bekerített város vagyok-e? Isten törvényei közül azokat, ami rám vonatkozik, a családra, közösségre, Krisztus Testére, egész életünkre vonatkozik, ismerem-e, be vagyok-e kerítve? Vagy félig bekerített, vagy rés van a falon? Megmaradok-e, ha jön a támadás? Megmaradok-e, ha az új Babilon indít, mint akkor? Mert ha nem, akkor nem tudok szolgálni, mert Isten ha szolgálatra hív el, azt mondja, te leszel az. S ekkor érthetjük meg, hogy miért kell sokszor keményebben betartani a törvényeket, hogy miért kell még hűségesebben Isten szolgálatában élni. Nem lehetek olyan, mint a világ, vagy akár egy másik keresztény sem, ha Isten elhívásával, elküldésével vagyunk, s azt el is fogadtuk úgy, mint Jeremiás. S így tudjuk megérteni, hogy a prófétai szellem miért olyan fontos ma.

Nem az embert, nem Jeremiást tette vasoszloppá, hanem az Őáltala kimondott beszédeket, ígéreteket. Isten nem a te bőrödet védi meg, hanem a szolgálatodat, s mint eszközét, szolgáját nem engedi meg, hogy bárki is elérjen, de ennek a feltétele, hogy Isten törvénye szerint élek-e, be vagyok kerítve, és nem vagyok támadható a Sátánnak a berepülő tüzes nyilától, ami lelkesíteni vagy elégetni akar. Az ércbástya számomra azért érdekes, mert az jelenti, hogy olyan, mint a kovakő, lepattannak a lövedékek róla, be vagyok kerítve, lepattannak az ágyúgolyók a falainkról. Isten ezt is akarja, mert lőni, támadni fognak, be kell, hogy kerítve legyen az életed Isten törvényével, de falaknak is olyannak kell lenni, hogy lőnek és potty, nem repedsz el, nem zúzódsz szét, az erőt elnyeli a fal, és nem tud benned kárt tenni. Vagyunk-e ilyenek? Nem azt mondja Isten, hogy nem fognak bántani, támadni, hanem azt, hogy én adok neked törvényt, hogy védve legyél, én adok bizonyságot, hogy olyan legyél, mint egy vasoszlop, és én adok olyan ruhát, hogy a rád kilőtt ágyúgolyók is csak lepattannak. Vagyunk-e ilyenek? Vagy első sikertelenség, vagy világi támadás elér-e bennünket, hogy károkat, repedéseket okoz az életünkben. Isten így védi meg övét, adja a törvényét, bekerít, adja a bizonyságát, vasoszlop, s úgy áldja meg, hogy bírod az ütéseket. Isten így áldja meg a szolgáit, és pontosan azért kellenek Jeremiások, és pontosan azért kellenek Pinchászok, hogy a paráznaság megszűnjön. Hiszen Jeremiás idejében ismerjük a behódolást az asszíroknak, a mindenkori halalomnak, az egymás elleni harcot, s Isten azt mondja, a paráznaság következménye. Paráznaság Istennél a bálványimádás, bálványból millió van, a gyermekedtől kezdve a munkádon át bármi. Isten azt akarja, hogy a paráznaság szűnjön meg, akinek eladtad magad, és oda-vissza fizetés van, szűnjék meg és a nyomai is tűnjenek el. Ezért ad Jeremiásokat, akik a múltban látják a holnap jövőjét. Akik tudják, hogy most ami lefelé jön az nem érdekes, hogy láttunk egy gazdasági válságot. Holnap ki jön ellened, ezt lásd meg! Istennek az az akarata, hogy ezt valakinek meg is mutatja, de csak annak, aki engedelmesen odaáll, hogy Uram, ha nem is én vagyok az, fiatal vagyok, gyenge vagyok, de ha te mondod, legyen, aki igent tud mondani Istennek minden emberi elképzelés ellenére, sőt maga sem hiszi, hogy Isten tudja használni. Az ilyet tudja használni Isten, és felvértezi őt, és bizonyságot ad, aki engedelmes Isten törvényének, be van kerítve és nem támadható. Hány pásztor bukik el a paráznaságban, fizikai, gazdasági, vagy a siker kísértésében! Akkor a törvénnyel baj van, bekerítetlen vagy, s a közössége is persze. Eleve az menjen szolgálni, akit ellátott Isten azzal, hogy egy tégla, egy törvény, és ha fallal be van kerítve a város, Isten azt mondja, most már tudlak használni, mert védett vagy. Nem félelemből, hanem kegyelemből, mert a törvény már téged nem ítél meg, mert tudod, mi a bűn és mi a kegyelem, megvéd, hogy a világból már nem tudsz befogadni semmit, de te sem tudsz kimenni önmagadból a világba, vagy a gyermeked a te területedről, mert általad megtanulták a kerítéseket. És ekkor tud Isten használni, mint egy időtálló vasoszlopot, hogy ő az én bizonyságom. Vas, emberi bizonyság, nem ezüst, arany, hanem vas. Nem kiemeli Isten azt az embert, de mégis időt állóbbá, keményebbé teszi. Ezeket a szolgálókat keresi Isten ma is. Innét lehet lépni, ha Isten indít, „menj és mondd meg, mondd meg a következményeket, de az előzményét is. Miért van az, amiben benne vagyunk.”

Figyeljünk oda a hamis prófétaságra, a hamis ünnepekre, a hamisságokra. A Sátán mindent hamisítani akar. Amit ő tesz az ünnepekkel, hamisítás. Amit tesz ma Magyarországon a próféciákkal, hamisítás. S amikor egy cigány ember azt kapja, hogy ünnepelje meg a zsidó ünnepeket, akkor tegyük fel a kérdést, miért ünnepelné meg más népből való a zsidó ünnepeket? Talán rosszul fejezte ki magát, és Isten ünnepeit akarja megünnepelni. Akkor miért mondja azt valaki, hogy Isten ünnepei zsidó ünnepek. Akkor valahol valaki hiányzik, akire hivatkozva azt mondta, hogy az Úr mondta neki. Az Úr nem mond kettősségeket, félreérthetőségeket, hazugságokat semmiképpen sem. Ma is azt mondom, történjen meg a paráznaságtól való megtisztulás örökre az életünkben, mert van bőven. 2000 éves kereszténység ebből él. A mai napi gazdasági érdekek ezt mondják, hogy énekeljünk zsidó énekeket, mert jól lehet vele keresni. Ne tegyük üzletté, ami Istené! És ne mondjuk, hogy Isten mondta! S aki a paráznaságtól szabad, s a vőlegénnyel, Krisztussal él, az nem is tud hazudni, mert pap, ahogy Pinchasz megkapta az örök szövetséget, megmarad az örök szó, de aki parázna marad, az örök szó nélküli pap. 10-20 éven át, fizetett pap. S a fizetség azt jelenti, hogy valakinek lefeküdtem. Ez paráznaság. Parázna papok, parázna pásztorok. Nem mondhatok parancsot csak tényeket, vagy befejezed, vagy az örök már nem örök, de akkor az ígéret sem ígéret azoknak, akiket te vezetsz. Ne hazudjunk, a paráznaság megszűnése rendeződés. De első lépés Pinchasz, aki hasba szúrja a paráznaságot, nem az embert, a paráznaságot. Pinchasz megmutatta, hogy mindenben első Isten akarata. Ha Isten szól, hogy ki kell irtani, akkor ki kell irtani,mert addig nem tud előrébb menni a választott nép, addig nincs népszámlálás. Egy népnek, egy gyülekezeti csoportnak az előrelépési akadálya lehet, ha nem engedelmesek. S ha felnő a fattyú, az már nagyon erős, ott van a megreformált karizmatikus gyülekezet kellős közepén, s elszakítja a gyülekezeteket az ígérettől, nem engedi, hogy bekerüljenek.

Végezetül az ünnepeket tartsuk meg naponként. De a „zsidó ünnepeket” ne tartsuk meg, csak mert az „Úr mondta”, ha nem vagyunk zsidók. Aki pedig zsidó, tartsa meg azokat is évenként, ha az Úr úgy rendelkezett. A héten is volt egy ünnep, a Jeruzsálemi Templom lerombolására emlékeztek. Miért kellene azt megtartani, és böjtnapként megélni a keresztényeknek? Pont a hellén csapatok csinálták, amely hellenizmuson élnek ma a keresztények. Miért ünnepelünk olyan ünnepet, és miért böjtölünk olyan böjtöt, ami nem a mienk? Isten ünnepeit, a saját népünk ünnepeit illetve a személyes ünnepeinket megünnepelhetjük, de mindezt előzze meg, hogy kihez tartozunk. Saját ünnepem is lehet, mert örülhetek annak, hogy élek, hogy van Peszachom, Savoutom és Szukkothom. Minden saját ünnepemet előzze meg, hogy köszönöm Istenem, hogy nem haltam meg, kegyelmet kaptam és örök életem van, s ez mindennap megtörténhet. De a köszönet ne dátum legyen, ne habos torta, ne külsőség, hanem Isten elé állás, istentisztelet. Az oltár működik, és az én életemnek ott kell lenni az oltáron. De amikor zsidózunk nincs rend, istentisztelet nincsen, de örömködés van, s az örömködés Isten szemében utálatos. A Sátán csapdája, örömködj és tapsolj, nem számít otthon mi van, csapd be önmagad. Sőt, még úgy is becsaphatod magad, hogy zsidónak kinevezed magad. De valami hiányzik: a szabadulás öröme. Ezért kellenek a helyreállításra Pinchaszok, Jeremiások, akik előrelátnak. Félre a dobokat, a zsidó táncokat, zsidó ruhákat. Isten nagyon racionálisan adta, van miért örülni, lesz miért örülni, mert volt miért örülni. Isten ezt az örök örömöt akarja neked adni. Erre mondja a Filippi levélben az apostol, hogy örüljetek, ismétlem, mindenkor örüljetek. Kicsit megrázó, hogy a jóra figyelmeztetni kell az embereket. Ismétlem, örüljetek! S ebben a szóban minden benne van, nem látod, nem hallod? Akkor kérd el a prófétai üzenetet, kérjed, hogy Isten ajándékai közül működjenek a prófétai ajándékok, mert akkor látsz majd valamit, hogy egyáltalán miért élsz, miért adtad át az életedet. Isten megadhat nagyobb távlatokat az Igéje és az ő emberei által. De nem azok által, akik a pillanatnak megfelelő, sokszor varázsigéket mondanak, hanem az olyan emberek által, mint Jeremiás, aki harcba került. Bekerített városnak kellett lenni, mert támadás érte, bizonyságnak kellett lenni, mert rágalom érte, és olyan ércfalnak, amiről leperegnek a támadások. Ha ilyennel találkozol, gyanús pozitív értelemben, hogy Isten embere. Nem lehet leütni, agyonlőni egy rágalommal, egy támadással, biztos lábakon áll, s látható az életében, hogy körbeveszi a fal, Isten törvényei megvédik. Tudja mi a jó és a rossz, az átok és az áldás. Tudja mi a csábítás és a valóság, tud őrséget állítani a szíve ajtajában, nem mindent fogadok be, ami kintről jön. Van egy bekerített élete, s ami kint van, arról Isten tud, és azért adta a falat, hogy az ne jöjjön be. Nem elkülönülés, apácaság, remeteség, élni egy nagy szigeten, oázisban, hogy mások lássák, mert előbb utóbb szomjasak lesznek.

 

                                                                                                               

Elhangzott:

Sófár

Jesua HaMassiahban Hívő Zsidó Közösség

2010.07.03-i Szombati alkalmán

 

http://www.kehilatshofar.com

http://www.caddik.shp.hu

 


HONLAPJAINKON TALÁLHATÓ VALAMENNYI ÍRÁS SZABADON LETÖLTHETŐ ÉS KINYOMTATHATÓ, MAJD MINDEN FORMÁBAN TOVÁBBÍTHATÓ AZ ADATVÉDELMI ELŐÍRÁSOKNAK MEGFELELŐEN.

A FELHASZNÁLÁS FELTÉTELE, HOGY AZ ÍRÁSOK BÁRMELY FORMÁBAN TÖRTÉNŐ FELHASZNÁLÁSA, A MÁSOLATOK TOVÁBB ADÁSA ENGEDÉLYÜNKKEL, TELJES TERJEDELEMBEN ÉS VÁLTOZTATÁS NÉLKÜL, FORRÁS MEGJELÖLÉSÉVEL TÖRTÉNHET, VALAMINT KIZÁRÓLAG INGYENESEN ADHATÓK TOVÁBB.

Copyright © 2005-2008 SÓFÁR, Jesua HaMassiah-ban hívő ZSIDÓ KÖZÖSSÉG
JHVH  NISSZI Szolgálat