Orbán Béla:

 

Shabbat Devarim

Elhangzott a SÓFÁR Jesua HaMassiah-ban hívő Közösség szombati istentiszteleti alkalmán

2010.07.17.

 

Elérkeztünk Mózes 5. könyvének az első fejezetéhez. Az első fejezet első versében van benne ennek a szombatnak a neve, „Ezek azok a szavak”. „ 1. Ezek az igék, a melyeket szólott Mózes az egész Izráelnek, a Jordánon túl a pusztában, a mezőségen, a Veres tenger ellenében, Párán és Tófel, és Lábán és Haczéróth, és Dizaháb között. 2. Tizenegy napi járóföldön Hórebtől fogva, a Szeir hegyének menve, Kádes-Barneáig. 3. Lőn pedig a negyvenedik esztendőben, a tizenegyedik hónapban, a hónapnak első napján, szólt Mózes az Izráel fiainak mind a szerint, a mint parancsolt vala az Úr néki azok felől.

Tehát a szavak. Ennél a heti szakasznál az első gondolat az, hogy ismerjük-e a szavak fogalmát? Beszélünk, mondunk, de mi az, hogy szó? Örülök, hogy Károli jól fordította, szavak, ezek az Igék, amit adott Isten Mózesnek. Itt az első három fejezetben benne van az az elbeszélés, ami Istennek a bizonyságáról szól. Mózes elmondja a 40. esztendőben, hogy Isten mit tett és hogy volt Izrael népével együtt és hogy az akarata hogyan teljesedett be a választott népen. Tanító számunkra, mert amikor Mózes búcsúzik, a legelső törvények egyikét tölti be: „Add tovább gyermekeidnek!” Az idősebbeknek kell üzenni elsősorban, töltsd be a törvényt, add tovább gyermekeidnek! Ez a folyamatosság, amit Mózes elénk élt, és Isten akaratában járva megmutatott nekünk. Nekünk mindenképpen tovább kell adni, ami bizonyság, amit Istentől kaptunk, amit megtapasztaltunk, ami ígéretnek a birtokában vagyunk. Adtad-e már valakinek tovább, hogy a hívő életedben az egyiptomi kivonulástól a mai napig mit cselekedett Isten? Mózes ott áll a bevonulás előtt, egy új generáció van ott, ami már megtisztult, ezeknek a bizonyságát, a negatív tapasztalatait elmondta. Egyiptomtól kijövet ott voltak a próbák, a nehézségek, a skorpiók, a tüzes kígyók. Tovább adtad-e? Elsősorban a testi gyermekedről szól a kérdés. Tovább adtad-e, hogy Istennek a beteljesedett ígérete mire való és mi a következő ígérete egészen az üdvösségig? Ha nem adod tovább, nincs folytatás. Tőled függ a gyermeked sorsa. A mi szavainktól válik Isten Igéje működő Igévé, történéssé, bizonysággá, minden pozitívvá. Ez a pozitív. Nem azt mondta Mózes, hogy milyen szép pálmák voltak a sivatagban, hanem Isten bizonyságairól beszélt, amit megcselekedett Isten, az az ígéret beteljesedése volt. Szavaink Istenre mutatnak-e? Ő adta, Ő vezetett, Ő volt velem és nem azt mondta Mózes, hogy én voltam első legszentebb Mózes, aki ezt csináltam veletek, hanem azt mondta, hogy amit Isten adott, azt adtam nektek tovább. Mózes nem fenyít, nem úgy beszél, mint egy uralkodó, ide figyeljetek, ti ezt csináltátok. Nem számon kér. Nem úgy, mint mi szoktuk, hogy mit csináltál. Nem. Ott áll, veletek történt ez.

A heti szakasznak van egy prófétai része. Ézsaiás 1. fejezetének versei, és az összekötő szó az „écha”, azaz „hogyan történhetett ez”? Hogyan történhetett meg pozitív szinten? Úgy hogy Isten velem volt és Isten beteljesítette. Hogyan történhetett? Én engedetlen, hitetlen voltam, én ezt tettem. S Mózes még önmagáról is bevallja a türelmetlenségét, hogy odacsapott a kősziklára, és nem mehet be. Eltudjuk-e mondani tanító módon Isten Igéjét az életünkből mások részére, mert ez a folytatás, nem a misszionálás, hogy aranyat-ezüstöt kínálunk és minden jólétet és gazdagságot, hanem az, hogy velem volt, velem van és beteljesíti? Ezt kell továbbadni. Mindennek a vége egyben kezdet is. Minden napunk egy befejezés, és minden napunkról van bizonyságunk másoknak, és el kell mondani. Tegnap velem volt, a múlt héten velem volt, a mai nap velem volt, el kell mondani annak, aki utánad következik hitben, a szellemi gyermekednek, hogy ugyanaz az ígéreted, mint nekem, hogy el ne rontsa ő is. Ne essen ugyanabba a bűnbe, engedetlenségbe, amibe te beleestél. A te bizonyságod életmentő. Bizonyságot teszek Istenről és elmondom a hibáimat is, hogy ez, meg az történt. Elmondom a népemnek is a hibáját. Szabad beszélni a kereszténység félrelépéseiről, hogy a következő generáció ne lépjen ugyanabba bele. Szabad beszélni a lázadásokról. Mózes szinte kitárulkozott, hogy mit tett a népe ez alatt a 40 év alatt. Egy közösségben is kell szólni. A közösség elindult, és hol vannak? S újra elővehetem ezt a szót, „écha”. Hogyan történhetett? Hogyan történhetett, hogy lelkesedéssel, és olyan tisztán indultak el emberek, hova lettek, hol vannak? Isten tudja! De hogy történhetett ez meg? Oda tudunk-e állni Isten elé, hogy vannak megmaradottak, van új generáció. És vannak akik „écha” – úgy történt! Más tanuljon a mi utunkból, s a következő generációnak könnyebb legyen. Annyi pozitív és negatív bizonysága van Krisztus Testének, hogy fénysebességgel kellene haladnia. De hogy történhetett meg, hogy mégis lassabban megyünk és nem gyorsabban?

Écha? Hogyan? Ézsaiás megmondja. A szombat másik neve Shabbat Hazon, a Látomás Szombatja. Ézsaiás 1 fejezetének 1. versében van: „Ézsaiásnak, Ámos fiának látása, melyet látott Júda és Jeruzsálem felől, Uzziásnak, Jóthámnak, Akháznak és Ezékiásnak, a Júda királyainak napjaiban.”  Ez a látás elég hosszú, most kettős üzenetet veszek elő ebből a prófétai szakaszból.  

18. No, jertek, törvénykezzünk, azt mondja az Úr! Ha bűneitek skarlátpirosak, hófehérek lesznek, és ha vérszínűek, mint a karmazsin, olyanok lesznek, mint a gyapjú. 19. Ha engedelemmel hallgatándotok, e föld javaival éltek; 20. és ha vonakodtok, sőt pártot üttök, fegyver emészt meg; mert az Úr szája szólt! 21. Mint lett paráznává a hív város! teljes vala jogossággal, igazság lakozott benne, és most gyilkosok! 22. Ezüstöd salakká lett, tiszta borod vízzel elegyítve: 23. Fejedelmid megátalkodottak és lopóknak társai; mind szereti az ajándékot és vesztegetést hajhász, árvát nem pártolnak, és az özvegy ügye nem kerül eléjük. 24. Ezért azt mondja az Úr, a seregeknek Ura, Izráel erős Istene: Jaj! Mert vigasztalást veszek háborgatóimon, és bosszút állok ellenségimen! 25. És kezemet ellened fordítom, és kiolvasztom mintegy lúggal salakodat, és eltávolítom minden ólmodat; 26. és adok néked oly bírákat, mint régen, és oly tanácsosokat, mint kezdetben, s ekkor azt mondják te néked: ez igaz város, ez hív város. 27. Sion jogosság által váltatik meg, és megtérői igazság által;”

Ez az utolsó vers nagyon mai üzenet. Hogyan történhetett? Ebben a bibliai versben van leírva, „mint lett paráznává a hív város!” „ Teljes volt igazsággal, igazság lakozott benne, s most gyilkosok!” Hogyan történhetett? Aztán a papok bűnei is fel vannak sorolva. Az igazság és jogosság ez a kettő, ami elveszett. Sokszor ismételem ennek a két szónak az összekapcsolását. Jogosság által. A magyar nyelvben is ismert, jogosság, azt jelenti, hogy van egy törvény, van egy alkotmány, van egy alap, amire épül az egész társadalmunk. Egy országnak van egy jogállása, rendje. Isten azt üzeni, hogy ott ahol nincs törvény, nincs megváltás. Jogosság, törvényrend nélkül csak halál van. Paráznaság van, s annak a következményeként ott van a gyilkosság, ahogy a múlt héten elmondtuk. Paráznává lett a hív város, amely tele volt jogossággal. A paráznaság az, ami szellemben, lélekben, fizikailag dúl minden szinten. Mindenki érdekből a másikat használja. Istennek nagyon kemény a szava, amikor azt mondja, hogy jogosság és igazság által váltatik meg. Ma nagyon jól tudjuk, hogy a világ mindenféle rabságban van. A mammon rabságában, s ebben a kereszténység is benne van, ugyanazokkal a szimptómákkal. Rabságban van, és mindenki szeretne szabadulni valamitől, tudja, hogy meg van kötözve, és Istennek a szava ma is nagyon egyszerű: jogosság és igazság, törvény és ítélet. Az igazság nem az, amit elmondanak a szószékről, hanem a törvény, amit Isten mond. Ez az engedetlenséged következménye, ezt hordoznod kell. Ma az igazságosság éppúgy hiányzik, mint a jogosság. Ahol a törvény megszűnt, ott nincs ítélet, ahol nincs ítélet, ott nincs kegyelem, s ahol nincs kegyelem, ott Sion romokban van.

S ahogy folytatjuk: „Mint lett paráznává a hív város! teljes vala jogossággal, igazság lakozott benne, és most gyilkosok! 22. Ezüstöd salakká lett, tiszta borod vízzel elegyítve:” A megváltás salakká lett. A megváltásról már alig beszélünk. Hulladék! „Ne beszélj te kegyelemről, ne beszélj te megváltásról! Ne beszélj a kereszt váltságművéről! Beszélj bármi másról! Beszélj a történelmi helyzetről, adjál teológiát, dogmát, mit bánom én, csak ne beszélj, mert túl kényes!” Mert az ezüst mindenkinek fájdalmas az életében, mert az bűnbánattal, bűnmegvallással jár, döntésre váró eseménnyel kapcsolatos. Ott lépni kell! Az ezüst nem ingyen adott, fájdalmasan megszerzett, hiszen az emberi életnek szembesülnie kell azzal, hogy megváltásra van szüksége. Szembesülnie kell az állapotával, és erről ma ne beszéljünk, túl kényes. A Megváltóról se beszélünk, a Messiás Királyról. Nem beszélünk Krisztusról, mert Ő képviseli a törvényt, hiszen az Ige testté lett, és Ő, mint Messiás Király ítél királyi jogon Isten akaratából. Minden hatalom az Övé. Ítél a birodalmában, magában Krisztus Testében is. Tehát a salakká lett ezüst. Ahol elhangzik valami igehirdetés, elhangzik valami Isten nevében, felütik a Bibliát, egyre kevesebbet hallok az ezüstről. Hallani lehet mindenféléről, hogy lehet megúszni a társadalmi problémákat, hogy lehet meggazdagodni, a világi megváltásról van szó, de az nem ezüst! Hamis aranyak, az öndicsőség fénye, ami nem Istené. Istentől ellopott aranyak. Salakká lett az ezüst. Megváltásról beszélni csak bűnös ember tud, mert kéri. Megváltásról bizonyságot csak az az ember tud tenni, aki valóban tudta, hogy mit tett, milyen az élete, s hogy újra kell, hogy szülessen. Mi nem tudunk fizetni, hogy életünk legyen, s nem fogadjuk el, az értünk kifizetett Krisztus vérét. Ne beszéljünk az ezüstről, ugye! Túl fájdalmas. Beszéljünk mindenféle aranyról ugyanúgy, mint a világ! S ha nem beszélsz úgy, mint Mózes a népnek, akkor nincs következő generáció. Ha nem beszélsz az üdvbizonyosságodról, miattad hal meg a másik ember. Mózes életéből meg kell tanulnunk a felelősséget. Add tovább gyermekeidnek! Add tovább az ezüstöt, adj végre hírt magadról! A szomszédban születik a kutyának 6 kölyke, mindenki tudja. Rólad nem tudja senki, hogy újjászülettél. Add tovább az ezüstöt, ne a salakot, amit kiégettek, ne a hamis aranyat, ami bóvli, a hamis dicsőítgetéseket, önmutogatásokat és színházi pózokat. Beszéljünk végre az ezüstről! Ez az, amikor a hívő ember felkiált, écha, hogy történhetett! S akik megéltünk néhány évtizedet hívőként, écha, hogy történhetett, hogy teljesen más lett a kereszténység! Vagy csak 5 vagy 10 évet menj vissza az életedben, és tedd fel a kérdést, hogy hogyan történhetett! Istennek van ígérete, volt ígérete, akkor is ott volt a pusztában, ahol hitből lehetett továbbmenni, ahol kiszolgáltatottság állapota volt. Hogyan történhetett meg? Ma, amikor meleg van a városban, mindenki otthon van, vagy a strandon, ahelyett, hogy hallgatná az ezüstöt! Hogy történhetett? Egy kicsit jobban szeretjük magunkat, s csodálkozunk, hogy Isten azt mondja, kiviszlek a pusztába, ott bírnod kell a meleget, vagy hited van, vagy ott maradsz.

S vízzel! Tiszta borodat vízzel elegyítették. A szellemi öröm, a bor mindig az öröm. Fel van hígítva, lőre, hamisított. Igazi dicsőítések, igazi hála alkalmak mennek? Dicsőítő konferenciák, dicsőítő akármik! Nagyon fel van vizezve, s a víz nem más, mint a te kis gondolatod, lelked. Felhígítom azzal, hogy majd én megmutatom, hogy kell dicsőíteni, szépen összejönni pár száz embernek örömködni. Fel van hígítva. Tudod-e egyáltalán, mi az igazi öröm, mi az, hogy szellemben örülni, vagy hígítottan. Valami Biblia szaga van, de nem veszed észre, hogy még az örömödet is felhígították! Kommersz örömök, importáljuk Amerikából, Afrikából meg ahonnét akarod. Hígított, kommersz, nem valódi. „22. Ezüstöd salakká lett, tiszta borod vízzel elegyítve: 23. Fejedelmid megátalkodottak és lopóknak társai; mind szereti az ajándékot és vesztegetést hajhász, árvát nem pártolnak, és az özvegy ügye nem kerül eléjük.” Sokat lehetne arról beszélni, hogy ki a vesztegető és ki hogyan és mikor feküdt le pártoknak, meg a hatalomnak, de nem az én dolgom. Isten látja őket, az Ő dolga. Fejedelmeid azok, akik Krisztus Testét vezetik, akikre rábízott Isten némely csapatot, megátalkodottak és lopóknak társai. A húsos fazék mellé menni. Olyan gyülekezetbe menni, ahol van egy kis elismerés, talán még egy kis anyagi haszon is. „Mind szereti az ajándékot, és vesztegetést hajhász,” ennél szebb kifejezés nincs is a paráznaságra. Vesztegessél meg, tegyél magadévá, vásároljál meg, kész vagyok eladni magamat! Magyarul ribanckodás. Bibliában található szó, nehogy valaki megijedjen. Isten így hívja a népét, ribanc, nevén nevezi. Vesztegetést vár. Tudod, mi az, hogy vesztegetést vár? Le akar feküdni, megint a paráznaság. Vegyetek meg, odaadom magamat. De jól fizessetek meg, még az ökumenéba is lefekszek. Pap vagyok, meg főpap, meg főpásztor meg brigádvezető pásztor meg nem tudom, miket találnak ki. Címek, rangok, cafrangok. „És árvát nem pártolnak és az özvegy ügye nem kerül eléjük.” Ez pedig a közösség alaphelyzete. Özvegy és árva, magyarul megszűnt a férfiak pótlása. Betakarás. Az özvegynek alapvetően nincsen férje, elveszítette, s ebben a pillanatban a közösség felel érte, amiért a férj felelt, a fizikai betakarást is beleértve, a gondoskodást is akár, megjavítom a vízcsapot, stb. de elsősorban szellemi feladatról van szó, s a fizikai nem helyettesíti, hogy humanista módon felásom a kertjét. Ugyanúgy az árva gondoskodása, aki elvesztette a szüleit. Annak a szülő feladatát a közösségnek kell pótolni. Magyarul közösségtelen lett. Ott, ahol nem beszélnek az ezüstről, salakká vált a megváltás, ahol az öröm műöröm, ott nincs, ami összekössön bennünket, mert valóban a szellemi örömök azok, amik összekötnek bennünket, mert az bizonyságtevéssel jár, és egymás ölelésével jár. A megváltás által vagyunk testvérek, az ezüst által vagyunk összeötvözve Krisztus Testeként. Örülök a másiknak, örülök, ha meggyógyul valaki, örülök, ha nincs olyan az életében, ami bűntől van, vagy bűnre késztető. Ahol nincs meg az ezüst és a bor, ott közösségről ne is beszéljünk. Ahol a megváltásról, Krisztusról nem beszélnek, ahol a szellemi örömöket nem élik meg, nem karizmatikus lelkendezésről beszélek, ott mindegy, hogy ki ül melletted, ott csápolás, tömeg hipnózis  van, de nem fog érdekelni senkit, hogy veled mi van. 

Ehhez Istennek is van szava: „24. Ezért azt mondja az Úr, a seregeknek Ura, Izráel erős Istene: Jaj! mert vigasztalást veszek háborgatóimon, és bosszút állok ellenségimen!” A Bibliában mindig meg van nevezve Isten, nem úgy, mint a pogányoknál, hogy az isten. Ebben az esetben azt olvassuk, „az Úr a Seregeknek Ura, Izrael erős Istene” mondja. A Seregeknek Ura háborús helyzetet jelent. Valami erő elindul. Ézsaiás itt még meg is duplázza Isten nevét, „az erős Isten.” Eldöntött tény, hogy Isten lépni fog abban, hogy a bor vizes, a megváltás nem ér semmit, az ezüst salakká lett, Isten lépni fog. Beszéljünk pozitívan. Ez a pozitív, hogy Isten jön a seregével, a hamisítókat megítéli. „Jaj!” Önmagát vigasztalja meg, mert Istennek fáj. Istennek ez az állapot fáj, hogy keveset beszélünk az ezüstről, a megváltásról, hiszen az egész isteni mű lényege, hogy minden embert akar, hogy üdvösségre jusson, megváltson abból, ami Ádámtól idáig volt. Ez az egész üdvterv. Ezt csorbítja az ember. Nem humanistának kell lenni és Istent emberként kezelni. Aki Krisztus Testében van, annak tényleg fáj, ami van. Tényleg fáj, hogy Krisztusról nem beszélünk, s az öröm hamis öröm. Ez az igazi krisztusi s nem az, amit az Ő nevében celebrálunk.

 25. És kezemet ellened fordítom, és kiolvasztom mintegy lúggal salakodat, és eltávolítom minden ólmodat; Nagy salak hegyek vannak, s abban kevés maradék az ezüstből. Nagy könyvesboltok tele könyvvel. Nagy-nagy szolgálók. S ha ebből kiolvasztanánk, hogy a Krisztus! Az nagyon kevés. Isten azt akarja, hogy a közösségekben ezüst legyen. Nem ezüstbányákat nyit, hanem ebből a nagy meddőhányóból, amit kereszténységnek hívunk, kinyeri azt a kevés maradékot. Ilyen szomorú az állapot, tetszik, vagy nem tetszik. Nagy hegyek, s benne csak kevés. S Istennek a terve ezzel a kevéssel, ezzel a maradékkal van, ez Isten ígérete. „S adok neked oly bírákat, mint régen s oly tanácsosokat, mint kezdetben, s akkor azt mondák teneked, ez igaz város, ez hív város.” Megtörtént, mert ígérete szerint a Szent Szellemet kitöltötte. Ő az, aki bennünket megítél, benned az a vészcsengő, ami megszólal, hogy ne tedd, s emlékeztet tanácsosként, hogy mi Istennek az igéje. Emlékeztet, tanácsol, vezet. Elfogadtuk már? Elfogadtuk már a tanácsost, a belső bírálatot? A Szent Szellem az igazság és jogosság: „Sion jogosság által váltatik meg, és megtérői igazság által;” A Szent Szellem legnagyobb munkája pontosan ez, nem a felhígított lőre, amit karizmatikus örömködésként adnak elő. Nem az a nagy meddő hányó, amiben némi krisztusi van. A Szent Szellem legáldásosabb munkája, amely életre vezet, megismerem a törvényt, s a törvény által megismerem a bűneimet. Jogosság. Ő az, aki kinyitja a Bibliát, és megmondja, hogy ember itt megbotlottál. Ember, itt bűnös vagy, itt engedetlen vagy. Jog nélkül nincs ítélet. Törvény nélkül nincs kegyelem. A Szent Szellemre figyeljünk, ne legyen felhígítva a borod! Legyen örömed, hogy tudod, mi a bűnöd és leraktad. Legyen örömed, hogy ettől szabadulni kell és megszabadultál.

S jön a folytatás. Vissza kell csatolnom Mózes életére. 5. könyve így kezdődik: ezek a szavak. Mondd el, hogy megtudtam, hogy ez az életemben bűn és Isten szabaddá tett, le tudtam tenni az Úr elé. Mentesítve vagyok az ítélettől, mert van kegyelem és kértem rá szabadságot és kegyelmet. Erről beszélj, add tovább! Úgy, mint Mózes ott a határnál. Valakinek kellene szólni, ez történt 2000 év alatt. Beszéljünk a következő generációnak, a saját gyermekednek, a szellemei gyermekednek. Add tovább! Add tovább az ezüstöt, add tovább a borodat! Erre vágyik az egész világ, és kap hígított bort, meg maszlagot, ezüsttel bevont akármit. Ez a kettő, Ézsaiás látása és Mózes beszéde összekapcsolódik. A látás beszéddé kell, hogy legyen. Ha látok valamit, szólnom kell, de nem azt jelenti, hogy ítélkezem és bíráskodom. Nézz magadra! Emlékszel? Látod még azt az Egyiptomot, meg azt a vizet? Látod a rézkígyót? Látod a bűnbeeséseidet, a botlásaidat? Látod a kegyelmet, hogy mégis itt vagy? Látod, Ő ilyen, s azért ilyen, mert adott valakit, aki adta a jogosságot és igazságot. Isten törvényeit ítéletével kegyelemre változtatta. Ez a pozitív, nem az, hogy tapsoljunk, mert jókedvünk van. Ez az életöröm, hogy tudom, hogy Istennek mi a törvénye ebben a helyzetben, ebben az életszakaszban, amit pusztai vándorlásnak is hívhatunk az életünk során. De nemcsak azért kaptuk, hogy mi megéljük, hanem Mózesnek tovább kellett adni Józsuénak is, aki mellette sétált és tanult, de az új generációnak is tovább kellett adni. Felelősek vagyunk egymásért jogosság-igazság tekintetében. A jogosság és igazság pedig egyedül Istené. Nincs egyházi törvényrend, de van Isten törvénye, ami által működhetnek társadalmak. Fölötte mindennek Isten törvénye van. Nincsen más ítélet, egyedül Isten ítélete van. Ember embert nem ítélhet meg, csak Isten nevében, ha felhatalmazása van Istentől. Ember embert nem ítélhet, Istenre hivatkoznak és hamis egyházi törvényekkel ítélkeznek. A földi törvények felett Isten törvénye van, jó lenne, ha Isten törvénye alapján születnének földi törvények. De ha nem adjuk tovább, hogy tanulnák meg, így egyéb törvények is bekerülnek, aminek eleget kell tennünk. Ez folyik ma egyre inkább.

A Mózes 5. könyvéről beszélve a 70-es fordításnál kezdődött a baj, amikor a hébert lefordították görögre, számtalan szó meg lett másítva, kihagyva, kicserélve, átírva, itt kezdődött az első probléma. A fordítások első torzója a 70-es fordítás lett. Úgy hívják ezt a törvényt, hogy a törvény másolása, új törvény adása. Azt kell mondanom, hogy semmi nem történt, semmi új törvény adása. A zsidóság is arra hivatkozik, hogy a királynak a törvényt le kellett másolnia és magával vinni, és új törvényként kezeli Mózes 5. könyvét. Mindenkinek el kell mondanom, hogy jogosság és igazság tekintetében állandóság van. Amit Isten kinyilatkoztatott a Sinai hegyen, az alexandriai fordítás után is állandó maradt, és 2000 év után is. Ugyanaz a rend. A végrehajtási utasítások után vannak változások, de a törvény ma is ugyanaz. Mikor elérkezünk Mózes 5. könyvéhez, jegyezzük meg, hogy nincs új törvény, nincs új szövetség, minden a régi, annyi különbséggel, hogy kibővült a Golgotánál a törvényrend igazsággal. S az igazság nem más, mint a Sátán megbüntetése, levettetése, s a mi megítélésünk kegyelem által. Nem lett változás a törvényekben, nem lett új törvénykönyv adása. S ha igazság és jogosság által váltatik meg ez a világ is, vissza kell menni az eredetekhez. S az alexandriai fordítás óta is számtalanszor átírták, hozzátettek toleranciával, humanizmussal, hellenizmussal. Működik a törvényellenesség. Isten szava állandó, s ma is kell beszélnünk mindarról, amit Mózes elmondott. Ott kell lenni előttünk Mózes bizonyságtevő életének. Add tovább gyermekeidnek! Ez egy parancs. Számon kérhető vagy, ha nem adtad tovább a tegnapi bizonyságodat, ha nem beszélsz a szavakról, amit Isten adott neked, nem a papok meg a barátok, hanem azok a szavak, amit Igének hívunk, s amiről tudod, hogy a tied, s a Krisztus Testéé, köteles vagy tovább adni. Új generáció pedig naponta van. Naponta születnek újjá emberek, naponta foganhatnak életek. De ehhez a te szavad kell. Mózes nem félt elmondani a népnek, hogy min mentek át, hogy mi történt 40 év alatt, mert fontosabb volt a jövő. Nem volt toleráns. Nagyon egyszerűen és racionálisan kimondta Mózes, hogy ez van, ez volt és ez lesz. Ki tudom-e mondani, hogy hol botlottam el? Ha rendezted Istennel a dolgokat és emberekkel is persze, és elmondod másoknak, az másokat erősít. Tovább adtad-e? Mától kezdve add tovább! A születés pillanatában kezdődik a közösség építés. Amikor valaki megszületik, már add tovább a bizonyságodat! A saját gyereked ott legyen melletted az első perctől kezdve, s lássa, hogy te min mész keresztül. Mondd el az örömeid, hogy ne valami idegen öröme legyen, hogy milyen voltál, és mit tett Isten veled. Így tudod a generációknak tovább adni, mert semmi nem a tied, se az ezüst, se a bor, se az arany. Minden Istené. Nem az én igazságom, ami gyereknevelés. Nem az én jogosságom a szülői terrorom. Hanem elmondom, hogy tudom, hogy engem Isten törvénye megítélt, de hálás vagyok, van borom, a hálaadás pohara, az Úrvacsora. Itt Mózesnél egy hónap volt hátra. Krisztus Testében nem tudhatjuk, mennyi az az egy hónap, ami még hátra van. Nem tudod, hogy neked hány hónapod van hátra. Állj ott, légy készen, add tovább az ezüstöt, add tovább a tiszta bort, és állítsd helyre először a saját életedben a jogosságot, hogy igazság is lehessen az életed. Menj Isten elé. Uram szeretném tudni, ki vagyok. Szeretném tudni, hogy mi az, amit Ellened tettem. Bár tudom, hogy nem voltam engedetlen, de biztos van olyan, amiben Te másképp döntöttél volna, mint én. Taníts meg a törvényedre. Taníts meg a jogosságra, hogy megítéljél és igazság legyen, s ez az ítélet számomra életet jelent.

Ez az, amit Ézsaiás látott. Látod, hogy mi a terve Istennek az életeddel? Látod, hogy mi a terve Istennek Krisztus Testével? Jogosság és igazság. Törvény a helyére, ítélet folyjon, és fogadd el a kegyelmet, s akkor át lehet lépni a Jordánt. Ez lehet akár a holnapi nap. A holnapot is csak úgy kezdheted, ha a mai napod meg van ítélve, ha jogosság igazság és kegyelem által befejezted. Vagy máskülönben folytatod a bűnös életedet. Egyszer meg kell szakítani a Jordánnal az utunkat. Állj meg, vessél számot, légy őszinte. Mózes tudta, hova megy, és nem úgy ment el, hogy vitte magával a bizonyságait. Ott hagyta a többieknek. Te mit hagysz itt a többieknek? Bizonyságot, szavakat, vagy viccesen mondhatnám adótartozást? Életet? Vagy eltűntél, s még nyomokat sem? Sok-sok hívő ember magányosan él, bezártan, testvér nélkül, mert nem adta tovább. Megszülheted magadnak a követőket, akiket nem bemisszionálsz, verbuválsz, hanem elmondod, hogy én már jártam a pusztában, velem volt, ez történt, az történt. S tudom, hogy hova megyek, tudom, mi a szolgálatom, az életemnek a végcélja, mert Isten kezében van. Naponta meg kellene állni Mózesként, bizonyságot tenni egymásnak, hogy a következő generáció azt tudja mondani, megyek én is. Tehát ezek a szavak. Mit mondtál, miről beszélsz? Mózes semmi másról nem beszélt, csak amit Istentől kapott, meglátott és megélt bizonyságot, amelyek lehetnek negatívak és pozitívak. Isten megtisztít, mire a Jordánhoz érsz, ahogy megtisztította a választott népet, minket is megtisztít, befejezi bennünk a munkát. Jogosság és igazság, e két legnagyobb kincs, s  a két kincs egyetlen hordozója, képviselője nem más, mint a Szent Szellem. Őt kellene kérni, hogy Istenem, vagy Jesua, add Te Szent Szellemedet, hogy vezessen el minden jogosságra, minden igazságra, hogy örök életem legyen.

 

                                                                                                               

Elhangzott:

Sófár

Jesua HaMassiahban Hívő Zsidó Közösség

2010.07.17-i Szombati alkalmán

 

http://www.kehilatshofar.com

http://www.caddik.shp.hu

 


HONLAPJAINKON TALÁLHATÓ VALAMENNYI ÍRÁS SZABADON LETÖLTHETŐ ÉS KINYOMTATHATÓ, MAJD MINDEN FORMÁBAN TOVÁBBÍTHATÓ AZ ADATVÉDELMI ELŐÍRÁSOKNAK MEGFELELŐEN.

A FELHASZNÁLÁS FELTÉTELE, HOGY AZ ÍRÁSOK BÁRMELY FORMÁBAN TÖRTÉNŐ FELHASZNÁLÁSA, A MÁSOLATOK TOVÁBB ADÁSA ENGEDÉLYÜNKKEL, TELJES TERJEDELEMBEN ÉS VÁLTOZTATÁS NÉLKÜL, FORRÁS MEGJELÖLÉSÉVEL TÖRTÉNHET, VALAMINT KIZÁRÓLAG INGYENESEN ADHATÓK TOVÁBB.

Copyright © 2005-2008 SÓFÁR, Jesua HaMassiah-ban hívő ZSIDÓ KÖZÖSSÉG
JHVH  NISSZI Szolgálat