Orbán Eszter:

 

Útmutató a hívő élethez

Elhangzott a szombat bejövetele előtt

2010.07.23.

 

Interneten érkezett hozzánk egy kérés, hogy Péter apostol 2. leveléről beszéljünk, annak is az 1. fejezet 5-6-7 verséről. De ahhoz, hogy megértsük, hogy hova ékelődik be ez a 3 igevers, elolvasom az 1. fejezet 1. versétől a 11-ig.

 1. Simon Péter, Jézus Krisztus szolgája és apostola, azoknak, a kik velünk egyenlő drága hitet nyertek a mi Istenünknek és megtartónknak, Jézus Krisztusnak igazságában: 2. Kegyelem és békesség adassék néktek bőségesen az Istennek és Jézusnak a mi Urunknak megismerésében. 3. Mivelhogy az ő isteni ereje mindennel megajándékozott minket, a mi az életre és kegyességre való, Annak megismerése által, a ki minket a saját dicsőségével és hatalmával elhívott; 4. a melyek által igen nagy és becses ígéretekkel ajándékozott meg bennünket; hogy azok által isteni természet részeseivé legyetek, kikerülvén a romlottságot, a mely a kívánságban van e világon. 5. Ugyanerre pedig teljes igyekezetet is fordítván, a ti hitetek mellé ragasszatok jó cselekedetet, a jó cselekedet mellé tudományt, 6. a tudomány mellé pedig mértékletességet, a mértékletesség mellé pedig tűrést, a tűrés mellé pedig kegyességet,7. a kegyesség mellé pedig atyafiakhoz való hajlandóságot, az atyafiakhoz való hajlandóság mellé pedig szeretetet. 8. Mert ha ezek megvannak és gyarapodnak bennetek, nem tesznek titeket hivalkodókká, sem gyümölcstelenekké a mi Urunk Jézus Krisztus megismerésére nézve.  9. Mert a kiben ezek nincsenek meg, az vak, rövidlátó, elfelejtkezvén a régi bűneiből való megtisztulásáról. 10. Annak okáért, atyámfiai, igyekezzetek inkább a ti elhívatásotokat és kiválaszttatásotokat erőssé tenni; mert ha ezeket cselekszitek, nem ütköztök meg soha. 11. Mert ekképpen gazdagon adatik majd néktek a mi Urunknak és megtartónknak, a Jézus Krisztusnak örök országába való bemenetel.

Mielőtt hozzákezdenék, először arról szeretnék beszélni, hogy milyen körülmények között íródott ez a levél, ugyanis párhuzamot lehet vonni az akkori és a mostani kor között. Péternek ez a levele azoknak szól, akik „velünk egyenlő drága hitet nyertek a mi Istenünknek és megtartónknak, Jézus Krisztusnak igazságában.” Vagyis mindenkinek szól ez a levél, azért is kapta azt az elnevezést, hogy közönséges levél, hiszen a közösségeknek szól, konkrétan a kisázsiai gyülekezeteknek. Ennek a levélnek a megírására az adott okot, hogy a gyülekezetekben tévtanítók jelentek meg, akik azt hirdették, hogy a hívő élet szabadsága megegyezik a világi élet szabadosságával. Nyugodtan élheted a dínom-dánom életedet, nyugodtan csinálhatod, amit a világ tesz, hiszen a hívő életben is megadatott a Krisztusban való szabadság. Csakhogy összekeverték a szabadságot a szabadossággal, s ez a mai helyzetre is jellemző nagyon sok helyen. Nagyon sok hívő ember felcseréli a szabadosság fogalmát a szabadság fogalmával. A szabadságban való élést nem tudja megélni, mert beszűrődnek a világi élményei, s azt hiszi, ugyanazokat a dolgokat teheti meg, csak valamiféle vallásos köntösbe bújva. Nem ritka hívő körökben, hogy azt tanácsolják, hogy nyugodtan menjél férjhez hívő létedre hitetlenhez, nem baj az, majd megtér általad. Nyugodtan menjél hozzá más felekezetűhöz, nem gond, egy az Isten. Nyugodtan támogassátok a melegeket, hiszen ők is Isten teremtményei. Nem akarom sorolni, hogy milyen szabadelvű gondolatok tömkelege árad a hívők között manapság. Megdöbbentő dolgok jelennek meg az interneten is, megdöbbentő dolgokra biztatják pásztorok a hívőket. A kisázsiai gyülekezetek helyzete mai nap is aktuális. Péter szava tehát ma nekünk szól.

Majd így folytatja: „Kegyelem és békesség adassék néktek bőségesen az Istennek és Jézusnak a mi Urunknak megismerésében.” Már beszéltünk arról, hogy a kegyelem és a békesség miért válik szét, és hogy áll mégis párhuzamban egymással. Hiszen a görög „karisz”, kegyelem szó és a héber „shalom”, mint békesség, arra utal, hogy Péter mindenkinek írta ezt a levelét. Nincs különbség ebben a tekintetben nemzetekből valók és zsidók között, hiszen mindkét csoport benne volt ebben a szabadelvűségben, szabadosságban, ami terjedt a gyülekezetekben, és mindenkinek szólt, hogy legyetek észnél. Kegyelem néktek és békesség, karisz és shalom adassék nektek bőségesen, Istennek és Jézusnak a megismerésében.  Istennek és Jézusnak, kegyelem és békesség párhuzamba hozható, ugyanis a pogányoknak a kegyelem által van szükségük arra, hogy megismerjék Istent, hogy rádöbbenjenek, hogy Ő az egyetlen egy igazság, rajta kívül nincs más Isten, nem lehetnek kisisteneink, uraink az életünkben, csak Ő. A zsidóknak pedig pontosan arra a békességre van szükségük, amit Jesua HaMassiah-ban ismerhetnek meg, amely Jesua által megbékíti őket Istennel, megbékíti őket a világgal és önmagukkal. Itt a héberben nem csupán békességről van szó, azt mondja, hogy „shalom rav”, azaz nagy, határtalan békesség. Tehát nem egy pillanatnyi állapotot fog Isten megbékéltetni az életünkben, nem fegyverletétel lesz, nem arról van szó, hogy pillanatnyilag szünet lesz a veszekedések és háborúságok közepette, hanem egy állandóságot, egy stabilitást, egy folytonos békességet akar adni, egy olyan békességet, amely mindenre kiterjed. Nemcsak a szellemi életedre, hiszen szellemben ez által valóban olyan ajándékokat és kincseket élhetek a Messiásban hívő zsidóként, amelyre eddig nem adatott példa. Ezt a személyes életemben is tudom mondani, hogy megtörtént, amikor egyesült bennem a két identitás eggyé, a krisztusi és a zsidó, akkor határtalan békessége, szabadsága lett a szellememnek, de ugyanakkor a testem és a lelkem is megbékélt. Az egész lényemnek a békességére utal ez a vers. Ezt megkaphatja az, aki elfogadja Jesua HaMassiát, mint Urát. Az Ő megismerésében adatik meg ez a békesség, s az Istennek a megismerésében adatik meg a kegyelem. Tehát nem elég csupán hinni, nem elég csupán elfogadni, hanem, ahogy később látjuk, a megismerésben, az Igében való elmélyülésben, az Istennek a megismerésében találjuk meg a kegyelmet, és Krisztusnak a megismerésében találom meg a békességet.

Úgy folytatja tovább, hogy „Mivelhogy az ő isteni ereje mindennel megajándékozott minket, a mi az életre és kegyességre való, Annak megismerése által, a ki minket a saját dicsőségével és hatalmával elhívott;” Miért van az szétválasztva, hogy életre és kegyességre? Hiszen az életet lehet kegyességgel is élni. Ha elővesszük a héber szöveget, a kegyesség szóra egy másik szót használ, az istenfélelmet. Jirat Elohim, vagyis Istennek a félelme, ami nem Istentől való félés, hanem ez a szó, hogy „jirat”, a „roe” szóból származik, ami annyit jelent, látás. Istennek a látása, s meglátása annak, amit Ő tesz akár az én életemben, akár mások életében, látom az Ő kezét, az Ő cselekedetét, látom az Ő bizonyságát. Látom Őt, természetesen nem víziókban és nem látomásokban, hanem szellemben érzékelem a szellememmel. Életre és kegyességre való, vagyis életre és istenfélelemre való. Az életre itt a héber az ismert „chaim” szót használja,  ami jelenti a fizikális és lelki életet. Jelenti a fizikumomat, amiben vagyok, azt, hogy egészséges vagyok, hogy meg van  mindenem, hogy van tudásom, van ismeretem, vannak talentumaim, tehát a lelki és fizikális oldala az életnek az, amit ez a szó jelöl. A másik pedig az istenfélelem, az Istennek a látása, a szellemi életemre vonatkozik.

A szellemi, lelki, fizikális életemre vonatkozólag mindennel megajándékozott az Ő Isteni ereje által, „Annak megismerése által, a ki minket a saját dicsőségével és hatalmával elhívott;” Ez is megállított, hogy nézzünk jobban a szavak tartalma mögé, mi van a dicsőségével és hatalmával elhívott mögött. Ez első olvasatra kicsit megfoghatatlannak tűnik számunkra, akik földi közegben élünk. A dicsőség és a hatalom sokszor tűnhet elvont fogalomnak itt a földi körülmények között. Ha újra a héber szöveget veszem elő, ott a fordítás az, hogy „az Ő igazságának az erejével hívott el”. Kicsit más. Ebben érzem az erőt, a közelséget, ami ha szabad ezt mondani, kézzel foghatóvá teszi az Istennel való kapcsolatomat. Ember közelibbé teszi. Az igazságának ereje nem más, mint az Ő váltságművének az ereje, az Ő ígéreteinek, a beteljesedett ígéreteinek az ereje, az Igéjének az ereje. S az igazságnak annyi, de annyi jelentése van még, hiszen a jól ismert „cedek”, vagy „caddik” szó, ami jelent még győzelmet, áldást, üdvöt, jóságot, kegyességet, jámborságot, erényt, ezeknek az erejével hívott el. A győzelemnek az erejével hívott el. Az üdvösségnek az erejével, amelyikben megkapok minden áldást, minden jóságot, minden kegyességet,és amely által magam is a jámborságnak lehetek a tükörképe. Visszatükrözhetem ebbe a világba azt az erényt, amelyet Krisztustól kapok. Ha ezekkel az ajándékokkal hívott el és ajándékozott meg, akkor meg kell állnunk és oda kell figyelnünk ennek a levélnek a mondanivalójára, amelyben elég nyomatékosan szerepel az igazságnak a fogalma. Hiszen az első versben is ott van, hogy „drága hitet nyertek a mi Istenünknek és megtartónknak, Jézus Krisztusnak igazságában.” A 3. versben is benne van, hogy a saját igazságának az erejével hívott el. S ha olvassuk a következő fejezeteket is, láthatjuk, hogy Péter hangsúlyozza, hogy egyetlen egy igazság van, Jesua HaMassiah. Minden az Ő szavához kell, hogy igazodjon. Minden más hazugság, minden más, ami eltér a szavától rész igazság, s a rész igazságok mögött mindig a hazugság atyja áll. Azért kell kihangsúlyozni, hogy az igazság a fő gerince a levélnek, mert a szabadság és az igazság nagyon összefüggő fogalmak. A szabadság és a szabadosság éppúgy ellentéte egymásnak, mint az igazság és rész igazság. Hiszen ha valaki szabados felfogásban él, és a gyülekezetekben terjeszti a különféle teóriáit, mint ahogy ez a kisázsiai gyülekezetekben is megjelent, az hazugságot hirdet. Ha valaki azt mondja, és sajnos ez nagyon gyakori manapság, hogy menjél nyugodtan hitetlenhez, majd megtér általad, az hazudik, az nem az igazságot képviseli. Ilyen nincs. Ha beteszem a rothadt almák közé az ép és egészséges almát, a rothadt almák nem lesznek egészségesek, hanem az ép és egészséges alma fog megrothadni. Ilyen nincs, hogy majd a jó megváltoztatja a rosszat. S ezek a félremagyarázások, fals teóriák elvihetik a hívőknek az útját, nagyon félrevezethetik, tévútra vihetik és a szabadság fogalma elfordul szabadossággá, az igazság eltorzul hamissággá, hazugsággá. Ezért nagyon fontos, hogy érzékeljük azt, hogy miért akarja Péter kihangsúlyozni azt, hogy az igazságnak az erejével hívott el minket, hogy emlékezzél arra, hogy az igazságban tartattál meg, hogy emlékezzél, hogy neked is igazságot kell cselekedned, ez tesz téged krisztusivá. Ha nem cselekszed az igazságot, ha nem vagy benne az egyetlen egy Igazban, akkor nem lehetsz krisztusi. Akkor próbálkozhatsz mindenfélével, de valami sántítani fog. Valami mindig akadályozni fog abban, hogy a tökéletes Igazságnak a képviselőjévé légy.

Természetesen nem vagyunk bűntelenek, halandó, esendő emberek vagyunk, akik megbotlunk, de Péter pontosan ebben a levelében, az első fejezetben, az első 11 versben leírja, hogy a hívő életben mi lehet az útmutató, hogy mik lehetnek az útjelző táblák, hogyan menjél tovább. Mi által tartatsz majd meg, ahogy írja a 7. versben, de előtte még a 4. verset olvasom el: „amelyek által igen nagy és becses ígéretekkel ajándékozott meg bennünket; hogy azok által isteni természet részeseivé legyetek, kikerülvén a romlottságot, a mely a kívánságban van e világon.” Ez a vers is megcsúsztathatja a hívők lépteit, hiszen isteni természet részeseivé válni, ha nem figyelünk oda, és nem jól értelmezzük, elvihet egy misztikumba is, egy misztérium felé vihet, hogy bizony te már elfogadtad Jézus Krisztust, akkor te már bűntelen vagy, nem tudsz semmi rosszat csinálni és az isteni természet lényege átárad beléd, s ha szabad ezt mondanom, majdhogynem kisisten leszel. Ezek a tanítások a keleti vallásokban igencsak megtalálhatóak. Beszűrődhet a tévtanítás, hogy te isteni természet részese vagy, és felsőbbrendű vagy, mint az átlag halandók itt földön, te már a halandóság felett vagy egy lépcsőfokkal. Ez így nem igaz. Nem erről beszél ez a vers. Érdemes elővenni a héber szöveget ismét. A héberben ez a „természet” szó jelenti azt a természetet, ami körül vesz minket, tehát a teremtett világot, de ugyanez a szó átvitt és mélyebb értelemben azt jelenti, hogy alámerülés, elmerülés valamiben. Azonnal a bemerítkezés jutott eszembe, mint a szövetségnek a jelképe. Tehát az Istennel kötött szövetségnek a megélése. Tulajdonképpen olyan ez, mint egy házasságkötés. A házasságkötés is szövetségkötés. Szövetségre lépek azzal, akivel összekötöm az életemet örökre. Itt is arról a szövetségkötésről ír Péter, ami megtörténhet egy bemerítkezés által. Azokkal az ígéretekkel ajándékozott meg, amit egy újjászületés révén az ember lassan meglát a saját életében. Hiszen a bemerítkezés által megmenekültünk a világnak a romlottságától. Itt azt írja, hogy „kikerülvén a romlottságot, a mely a kívánságban van e világon.” Erre a héber szöveg kicsit mást mond. Miután te ebbe az isteni természetbe alámerültél, ezt követően „Ő megmentett a világ kívánságának a behódolásától”. Vagyis itt egy uralomváltásról van szó. Miután te átadtad az életedet, s szövetségre léptél, egy örök, visszavonhatatlan és bonthatatlan szövetségre léptél, ezután Ő megmentett téged attól, hogy te behódoljál a világ kívánságainak. S itt nem csak a világi, testi kívánságokról, hívságokról van szó, hanem azokról a világi, szellemi áramlatokról, amelyek elvihetik és elterelhetik a hívőknek az útját. Péter ismételten arra hívja fel a figyelmet, hogy emlékezzél, hogy  honnan jöttél, abból a förtelemből, ami most támadja a gyülekezeteket. Emlékezzél, hogy honnan mentett meg, attól, hogy te bármiféle más uralom alatt legyél.

Eljutottunk az 5-6-7. vershez. „Ugyanerre pedig teljes igyekezetet is fordítván, a ti hitetek mellé ragasszatok jó cselekedetet, a jó cselekedet mellé tudományt, 6. a tudomány mellé pedig mértékletességet, a mértékletesség mellé pedig tűrést, a tűrés mellé pedig kegyességet,7. a kegyesség mellé pedig atyafiakhoz való hajlandóságot, az atyafiakhoz való hajlandóság mellé pedig szeretetet.” Gyönyörű szép felsorolás. Érdemes megfigyelni, hogy honnan indulunk el, és hova érkezünk meg. Ez a 8 felsorolás bizonyos összefüggést mutat egymással. 8 tulajdonságot említ meg, a legelső a hit, mert egyértelmű, hogy hit nélkül nincs miről beszélni. A hit ebben a szövegkörnyezetben nem csupán azt jelenti, hogy hiszem, hogy van Isten, hiszem, hogy Krisztus a Megváltó, hiszem, hogy a Szent Szellem működik ma is. Sokkal több jelentése van. A hit hűség, bizonyosság, szilárdság, tartósság és egy olyan fajta ajándék, amely stabilitást és állandóságot biztosít. És ha azt nézem, hogy a ti hűségetek és a ti bizonyosságotok mellé tegyétek ezt a 7 ajándékot, amit itt felsorol, akkor a legelső kérdésem az, hogy milyen az én hitem? Lehet-e egyáltalán ezeket a dolgokat mellé tennem? Van-e arra hitem, bizonyosságom, stabilitásom, kitartásom, állandóságom, hogy ezek a cselekedetek a hitem mellett megálljanak? Feltűnt nekem, hogy mi ez, hogy „ragasszatok?” Az én hívő életemnek ilyen puzzle darabkákból kell összeállnia? Innen is veszek egy kicsit meg onnan is? Nem erről van szó. Az eredeti héber szó azt jelenti, hogy összegyűjteni, sokszorosítani, nagyobbítani, gyarapítani. Főleg a gyarapodás szava ez. A „jaszaf” szóból származik, amiből ered a Joszef, József neve. József neve is azt jelenti, hogy gyarapítani, sokszorosítani, összegyűjteni. Itt arról szól az Ige, hogy ezeket a cselekedeteket nem nekem kell gyarapítani, összegyűjteni és összeszedegetni, hanem hagynom kell azt, hogy a Szent Szellem gyarapítsa, növelje, sokasítsa és tegye élővé az életemben. Hiszen ha József példáját is nézem, azt történt, hogy eszköz volt, aki áldássá lett Egyiptom számára. Nem ő volt az, aki istenkedett a többiek felett, nem ő volt az, aki csodákat tett az emberek életében, hanem Isten őt használta fel, hogy megmutassa a hatalmát és erejét, pontosabban az Ő igazságának erejét. Hogy megmutassa, hogy Ő az egyetlen Úr, és hogy mire képes. A továbbiakban nem arról kell beszélnünk, hogy a saját erődből csikard ki magadból a humanista jó cselekedeteket, hanem arról, hogy Isten hogyan végzi el a Szent Szellem által benned azt, hogy jót cselekedj, mit jelent a tűrés, mit jelent a mértékletesség, mit jelentenek ezek a fogalmak, ezt szeretném egy kicsit jobban kibontani.

A jó cselekedetet a jól ismert caddik szóval hozza a héber,aminek említettem a jelentéseit, mégis a legfontosabb az igazság. Tehát a hited, a hűséged, a bizonyosságod mellé hagyd, hogy Isten munkálja ki benned az igazságot, ugyanakkor te legyél azon, hogy az igazság győzzön az életedben. Nem humanitárius jó cselekedetekről van szó. Nem arról, hogy az árvízkárosultaknak gyorsan utalj át százezer forintot, nem arról van szó, hogy a hajléktalanoknak azonnal fedél kell a feje fölé. Ez is lehet része, de nem ez a súlypont. Ne a saját magad elképzelte jó cselekedeteket tedd meg. Az a súlypont, hogy azokat a dolgokat vidd végbe, amit Isten eleve elrendelt felőled. Azt az igazságot képviseld, Akiben vagy. Lehet, hogy radikálisan hangzik, de nem mondanám, hogy ezek jó cselekedetek kell, hogy legyenek, hanem az Igazság képviseletében járj el. Vagyis a hited mellé legelsősorban az igazságot ragaszd, gyűjtsd össze, sokszorosítsd, és abban élj, azt képviseld. Vagyis mindenben igazat mondj, igazat gondolj, igazat állíts, igazságban járj el, igazságot cselekedjél, az egész lényedet járja át az igazság, de ez csak akkor lehetségesek, ha az előbb említett igeversek valóban életté válnak az életünkben. Valóban nem fals dolgokat kezdünk el hangoztatni, nem fals dolgok után kezdünk gondolni, nem rész igazságokat cselekszünk, és rész igazságok után járunk, hanem az egész lényünk az igazságnak van alárendelve. A hited mellett az igazság jelenjen meg elsőként.

Aztán a tudomány. Itt nem lexikális ismeretekről van szó természetesen, nem arról, hogy kívülről magold be Péter apostol közönséges 2. levelét, és tudjad idézni, hogyha álmodból is felkeltenek, hanem arról, hogy ismerd az Igét, mit üzen, mit akar, mit szól. Számodra, amikor éppen a kezedben van az Írás, mit üzen, ismered-e azt, amit olvasol, érted-e? Ismered-e, hogy számodra abban az életszakaszban, amiben vagy, mit mond az Ige? Neked, konkréten. Legyen meg az az ismeret benned, hogy ha leülsz, és az Igét olvasod, konkrétan, személy szerint neked mit mond. Milyen változást visz végbe az életedben? Legyen élő beszéddé Isten Igéje, legyen életté! Itt a tudomány, ismeret nem lexikális tudás, nem száraz tananyag, hanem Istennek az ismerete, az Igének az ismerete.

S emellett az ismeret mellett megjelenik a mértékletesség, ami szó szerint a héberben a szellem fenntartása, megtartása, a szellemnek a kitartása, kibírása mindenféle kísértésnek, próbának. S mindjárt olvasom a következő fogalmat, a tűrést. Ez a két fogalom, mértékletesség és tűrés úgy jelenik meg, mintha valami önmegtartóztatásról lenne szó, egyfajta önsanyargatásról, a léleknek a visszafogásáról, lemondásról. Olyan negatív csengése is van ennek a két szónak, hogy mértékletesség és tűrés. Nem erről van itt szó. A mértékletesség a szellemnek a megtartása, fenntartása, és valljuk meg, ez küzdelemmel jár. Nem lemondással, passzivitással, sajnálkozó életvitellel jár, hanem azért, hogy az én szellemem megmaradjon Krisztusban, azért harcolnom kell. Nap, mint nap küzdenem kell a szellemem fenntartásáért, küzdenem kell a világi áramlatokkal szemben, az árral szemben kell úsznunk. Nap, mint nap meg kell harcolnom a hitemnek a harcát, az igazságnak a harcát. Meg kell küzdenem azét, hogy a szellemem épségben megmaradjon, ne sorvadjon el, ne legyen úrrá rajta se a lelkem, se a testem, se más lelki vagy testi hatások ne tompítsák, ne silányítsák el a szellemi életemet. Nagyon fontos ma, hogy ez gyarapodjon bennünk, a szellemnek a megtartása, a kitartás, a kibírás, hogy igenis mind azok a terhek, próbák, nehézségek, küzdelmek, harcok, amik a hívő életben vannak, mert vannak, azokat meg tudjam harcolni, fenn tudjam tartani azt a szellemi életet, amit kaptam. Mikor? Amikor megtörtént a szövetségkötés. Emlékezz vissza arra! Emlékezz vissza arra a pillanatra, s akármilyen nehéz helyzetben vagy, gondolj arra, hogy akkor mi történt! Akkor voltál, ha szabad ezt mondanom, a legtisztább. Az újjászületésem pillanatában volt a szellemem a legtisztább, amikor érzem szellemben, hogy megkaptam azt a hófehér ruhát. Erre a hófehér ruhára kell vigyázni. Ezért kell küzdeni, hogy ez a hófehér ruha megmaradjon. Ezért kell kitartani, kibírni, hogy a célba, ha megérkezem, akkor ne egy mocskos, szakadt ruhába érkezzek, hanem meg tudjak állni hófehéren, hogy Uram, ellent tudtam állni a kísértésnek. Ellenálltam mindenféle támadásnak, megharcoltam a harcomat. A mértékletesség tehát nem lemondás, nem passzivitás, hanem egy nagyon erős küzdelem azért, hogy a szellemem megmaradjon, és tisztán megérkezzen az örökkévalóságba.

Ilyenfajta küzdés a következő szó is, a tűrés. Hiszen a tűrésben is ott van az, hogy én vagyok az elszenvedő áldozat, én vagyok az, aki elszenvedem azt, hogy bántanak, megaláznak, kifosztanak, átvernek, becsapnak, áldozat vagyok. Nagyon sokszor hallom a hívőktől, hogy én pedig jót akartam, és én vagyok az áldozat, de ki kell tartani, tűrni, mert az Úr azt mondta, hogy tűrjek. Az Úr nem azt mondta, hogy mindenféle butaságnak és ballépésnek a következményeit tűrd el. Itt a tűrés nem az, hogy te vagy az áldozat, és te vagy, aki hagyod magad, hogy a mélybe  süllyedjél. Nem. Itt a héber azt mondja,” koach haSzabal”, a terhes, nehéz munkához való erő. Nem gyengeség, legyengülés, lesorvadás, hanem erő. A terhes, nehéz munkához való erő, erő a gondoskodásra, erő a kitartásra, a szilárdságra. Szilárdnak lenni, ezt jelenti. Egész más a tartalma. Nem megtűrni azt, amiben vagyok, hanem erőt kapni ahhoz a feladathoz, amit elviselek, és viselnem kell. Megkapod az erőt a Szent Szellem által az igazságban, ha mindezekben benne vagy, amiket felsoroltunk az előbb, ha van hited, az Igazságban benne vagy, ismered az Igét, amit Isten ad neked, megküzdesz azért, hogy fenntartsd a szellemedet, bizony meg fogod kapni az erőt ahhoz, hogy azt a terhes és nehéz munkát, amit végzel, azt végig tudd vinni, abban szilárd és kitartó legyél. Ezek a tulajdonságok, amiket itt felolvastam, mind egymásra épülnek. A hit, mint hűség és bizonyosság mellett ott kell, hogy legyen az igazság. Ha ez az igazság megvan, ebben az igazságban megállsz, ismered Isten Igéjét, akkor megvan az az ismeret, hogy milyen legyen a tanítványi életed. Akkor tudsz küzdeni azért, hogy a szellemedet megtartsd, fenntartsd, és igenis megkapod az erőt ahhoz, hogy azt a nehéz munkát elvégezd, legyen az szellemben való megpróbáltság, legyen az a lelki életednek a kipróbáltsága, vagy legyen az kemény fizikai munka, amit végzel, akár egy nehéz kőműves munkához, igenis megkapod az erőt. Például, ha szellemben támadnak és kísértések vesznek körül és a szellemi életed úgy érzed, hogy nagyon silány, akkor tessék küzdeni, hogy fenntartsd a szellemedet, és igenis, ha megéled azt, hogy küzdesz, ehhez, hangsúlyozom, a Szent Szellem ad erőt Krisztusban, nem saját magad, akkor Krisztusban tudod fenntartani a szellemedet, hiszen mint említettem, ezek a tulajdonságok mind Krisztusban élhetőek meg. Akkor meglesz folyamatosan az az erő, ami téged a tanítványi úton vezet lépésről lépésre, ami nem engedi meg, hogy te megállj, vagy visszaessél. Erőt kapsz, menni fogsz, vinni fog folyamatosan az úton, de ezek mind csak Krisztusban élhetőek meg, ha van hited, van bizonyosságod, és abban a rendíthetetlen igazságban állsz, amely maga Krisztus. Akkor lesz ismereted az Igére nézve, hogy mit üzen neked, akkor meg tudod tartani a szellemedet, mert Krisztus tartja meg a Szent Szellem által, s te is harcolsz ezért. Akkor minden erőt megkapsz ahhoz, hogy gondoskodj azokról, akik szellemben is már rád lettek bízva, és fizikálisan is a te gondoskodásodra szorulnak. Akkor szilárd és kitartó lesz nemcsak a szellemi életed, hanem a lelki és a fizikális életed is.

S ezután jön a kegyesség, amit már említettem, hogy nem más, mint istenfélelem. Ugyanis ha ezeket megéled, növekszik benned az alázat, az istenfélelem, az Isten ismerete. Látod Istent. Egy bizonyos szellemi élet után az ember látja, hogy mi történik, mi történt és mi fog történni. Megkapja a látást a saját életére nézve, megkapja a szolgálatára, az útjára nézve és látja Istent. Ez egy nagyon nagy dolog, hogy az emberben meglegyen az istenfélelem, hangsúlyozom, nem félni, tartani, reszketni Istentől, hogy mit szól, ha megbotlottam vagy elestem, hanem látás. Látom a következő lépést. Látom, hogy mi a feladatom. Látom, hogy az Ige mit szól. Látom, hogy az adott szellemi szituációban hogy kell megküzdenem, hogy a szellemi életem növekedjen. Ez az istenfélelem.

S aztán következik az atyafiakhoz való hajlandóság, ami nem más, mint a testvérség, vagyis a héberben ennek a szónak a jelentése még a szövetség. Milyen a testvérekkel való viszonyod? Nagyon fontos kérdés. Laza, könnyen széthulló valami, vagy pedig egy szövetség? Szövetség-e a melletted ülő testvéreddel való kapcsolat? Szövetség-e a több száz km-re levő testvéreddel való kapcsolat? Vagy pedig időközönként írunk egymásnak semmitmondó e-maileket? Levelezgetünk, ha találkozunk, megkérdezzük, hogy hogy vagy, jól vagy, ennyi! Milyen a testvéri kapcsolat? Van-e testvéri kapcsolat? Van-e testvérség? Ki tudom-e mondani, hogy testvér, vagyis egy vérben, egy testben vagyunk, Krisztus Testében vagyunk, egy vérkeringésben vagyunk. Vagy pedig, ismerjük egymást régóta, de túl sok közünk nincs egymáshoz. Benne vagyunk-e a szövetségben? Ott vagyunk-e abban az egységben, abban a szövetségben, amely által mindannyiunkat elhívott? Itt visszacsatolok a 4. versre: az isteni természet részeseivé válni, a bemerítkezésre. Ez az a szövetség, ami minket testvérekké tehet, hogy elfogadtam Krisztusnak az uralmát az életemben. Félreértés ne essék, nem a bemerítkezés tesz minket testvérré, hanem a szövetség tesz minket testvérré. Természetesen ott van az Úrvacsora szövetsége is, ott van annak a közösségnek a megélése, ami minket egy szövetséggé tesz. A kérdés az, hogy milyen az atyafiakhoz való hajlandóságom? Hajlok-e arra, hogy több legyen a köztünk levő kapcsolat, mint egy sima kapcsolat, valóban testvérek vagyunk-e? Érzem, hogy egy szövetség részesei vagyunk, vagy csak úgy vagyunk?

S a végén a mindent átfogó szeretet, az isteni szeretet, a jól ismert „ahava”, amiről már annyit beszéltünk. Ez a betakarója, beborítója, koronája mindennek. Ha ez hiányzik, akkor nem sokra megyünk, nem sokat ér a hívő életünk. Az „ahava” olyan fajta szeretet, ami szerelem. Olyan szerelem, ami mindent odaad, mindenben egy. Nem azt jelenti, hogy mindenedet oda kell adni a testvérednek, hogy ki kell tárulkozni teljességgel és nem lehet magánéleted, hanem azt, hogy befogadom és elfogadom a testvéremet úgy, ahogy van. Ebben az isteni szeretetben élem meg az igazságot, mert ha nem, akkor az igazság megélése átalakulhat olyan keménységgé, amely elriasztja az embert. Ha nincs a harcokban, küzdelmekben ott a szeretet, akkor nagyon kegyetlen emberré válhatok. Ha mindezek a dolgok nem párosulnak szeretettel, egy despotizmusba is fordulhatnak, akkor egy önkényeskedést válthat ki, akkor én leszek a kiskirály. Ha nincs meg ez a szeretet, akkor nem érvényesülhet az igazság, a hűség, a győzelem, az áldás.

Végül úgy zárja le Péter, hogy: „9. Mert a kiben ezek nincsenek meg, az vak, rövidlátó, elfelejtkezvén a régi bűneiből való megtisztulásáról:” Akiben nincsenek ezek meg, az nem lát. Nem látja azt, hogy hogyan tovább, mi a következő lépés. Nem tudja, hogy mit kell tenni a hívő életében a következő nap. Rövidlátó, ezt azt jelenti, itt a héber szöveg azt mondja: befelé néz. Nem tudja, mi van maga körül. Nem látja, hogy merre lép. Azt sem tudja, hogy mi veszi őt körül, nem tudja érzékelni a körülötte levő világot. Ez figyelmeztetés lehet számunkra, hogy ezeknek a tulajdonságoknak érvényesülni kell az életünkben, hagyjuk azt, hogy Isten gyarapítsa, és kérjük a Szent Szellemet, hogy ezeket mind munkálja ki. Ne emberi dolgok legyenek az életünkben, ne a mi emberi akaratunkból fakadjanak, hanem Krisztus Szelleme szülje meg  a mi szellemünkben. „10. Annak okáért, atyámfiai, igyekezzetek inkább a ti elhívatásotokat és kiválaszttatásotokat erőssé tenni; mert ha ezeket cselekszitek, nem ütköztök meg soha.” Nem ütköztök meg soha, ez egy hatalmas ígéret. Nem fogtok megütközni, vagyis nem lesz a hívő életetekben botlás olyan szinten, hogy ne tudnátok felállni. Lehet, hogy egyszer-kétszer elesel ezen az úton, de mindig fel fogsz tudni állni. Viszont, ha ezek hiányoznak belőled, akkor nehéz lesz felállni, sőt lehet, hogy nem tudsz felállni...11. Mert ekképpen gazdagon adatik majd néktek a mi Urunknak és megtartónknak, a Jézus Krisztusnak örök országába való bemenetel.” A héber szöveg úgy fogalmazza meg, hogy: mert ezek megnyitják előttetek az Örök Királyságnak az ajtaját, amely maga a mi Urunk, Jesua HaMassiah. Ez egy gyönyörű zárás. Ezek a dolgok, ezek a cselekedetek szépen kiforrnak, természetesen nem egyik napról a másikra. Idővel ez a 8 tulajdonság kiforr az életedben, és ezek fogják megnyitni előtted az Örök Királyság kapuját, amely Jesua HaMassiah, vagyis Ő az egyetlen Ajtó, ami által az Örök Királyságba bekerülhetünk. Ezek a cselekedetek, amik Hozzá vezetnek, Tőle indulnak el, Belőle indulnak el. Vagyis ebben az egész folyamatban Ő van középen. Mi eszközök vagyunk, ahogy József is, mi is. Ahogy József életében is gyarapodtak az áldások, ahogy Józsefet Isten eszközként használta, ugyanúgy minket is eszközként szeretne használni, hogy ezeket a tulajdonságokat: hit, igazság, ismeret, a szellemért való küzdés, fenntartás, a nehéz munkához való erő, a szilárdság, az istenfélelem, az Isten látása, a testvérség és a szövetség, és a mindent átfogó szeretet, amely egy végtelen szerelem, az Benne teljesedjen ki. Ő belőle indul, és Ő benne végződik, mert Ő van mindig mindenkor mindenekben.

 

                                                                                                               

Elhangzott:

Sófár

Jesua HaMassiahban Hívő Zsidó Közösség

2010.07.23-i Szombati alkalmán

 

http://www.kehilatshofar.com

http://www.caddik.shp.hu

 


HONLAPJAINKON TALÁLHATÓ VALAMENNYI ÍRÁS SZABADON LETÖLTHETŐ ÉS KINYOMTATHATÓ, MAJD MINDEN FORMÁBAN TOVÁBBÍTHATÓ AZ ADATVÉDELMI ELŐÍRÁSOKNAK MEGFELELŐEN.

A FELHASZNÁLÁS FELTÉTELE, HOGY AZ ÍRÁSOK BÁRMELY FORMÁBAN TÖRTÉNŐ FELHASZNÁLÁSA, A MÁSOLATOK TOVÁBB ADÁSA ENGEDÉLYÜNKKEL, TELJES TERJEDELEMBEN ÉS VÁLTOZTATÁS NÉLKÜL, FORRÁS MEGJELÖLÉSÉVEL TÖRTÉNHET, VALAMINT KIZÁRÓLAG INGYENESEN ADHATÓK TOVÁBB.

Copyright © 2005-2008 SÓFÁR, Jesua HaMassiah-ban hívő ZSIDÓ KÖZÖSSÉG
JHVH  NISSZI Szolgálat