Orbán Béla:

 

Shabbat Vajislach

Elhangzott a SÓFÁR Jesua HaMassiah-ban hívő Közösség szombati istentiszteletén

2010.11.20

 

 

Újabb szombathoz érkeztünk, aminek a neve „Vajishlach”, vagyis Jákob története folytatódik 1 Mózes 32: 3. versétől, amiben van a „vajishlach” szó, ami annyit jelent, küld. „  3. Azután külde Jákob követeket maga előtt Ézsaúhoz az ő bátyjához, Széir földébe, Edóm mezőségébe, 4. és parancsola azoknak mondván: Így szóljatok az én uramnak Ézsaúnak: Ezt mondja a te szolgád Jákob: Lábánnál tartózkodtam és időztem mind ekkorig.” És külde. Az előzményeket is jó ismernünk, hiszen a küldésnek is volt előzménye, hogy Lábánt hogy hagyja el Jákob a megszaporodott háza népével, a két feleségével, Lábán lányaival, s milyen ez az elbocsátás. 31. fejezet: „50. Ha az én leányaimat nyomorgatándod, és ha az én leányaimon kivűl több feleséget veéndesz, senki sincs ugyan velünk; de meglásd: Isten a bizonyság én közöttem és te közötted.” Történt egy szövetséges, szerződéses elválás a két ember között, de egy hívő apának ott kell lenni bizonyságnak, egy hívő embernek úgy kell felelőséggel átadni a felnőtt lányát, ahogy Lábán átadta. Átadtam, s figyelmeztetem a másik embert, hogy Isten előtt te ezzel számolsz. Ha egy gyülekezetből elmegy valaki, meg kell neki adni a búcsúszót, hogy itt voltál a mi sátorunkban, a te felelősséged, hogy hogyan tovább. Nincsenek elvarratlan szálak, és olyan szálak, amelyeket az ember elrejt, hogy itt volt nálunk, és de jó lenne, ha itt lenne, s kíváncsi vagyok, kutakodok. Le kell zárni a kapcsolatokat. Lábán nagyon is tudta, hogy Jákobbal Isten van, benne van Isten tervében, tudta, hogy a lányai felett nincs többé hatalma, a felelősség mégis ott van, a folytatásnak működnie kell. A mi esetünkben szellemben, felelősséggel átadjuk, amit eddig őriztünk, és vesszük át, akik jöttek, hogy még többet adjunk, hiszen a férjnek még többet kell adni, közös áldások részesei leszünk.

 

De ma, lehet, hogy nevettek, de egy kedves nótám jut eszembe, nagyon régen naponta énekeltük: „a múltat végképp elfelejtjük, rabszolgahad indulj velünk”. Azóta a rabszolgahad el van felejtve, de valami nincs. A múlt. S ez ábrázolja az embert, hogy szeretnénk túl lenni a múltunkon, s Istennek más a szava. Ha te nem fogsz élni, akkor is emlékezni fognak rád, a bizonyságaidra, akár negatív, akár pozitív. A múltat nem lehet elfelejteni, a múltat rendezni kell, és emlékezni kell. Nem nyavalyogni, hanem rendezni. Vagy a másik dal, hogy „szeretném a homokórát megállítani, a homokóra pereg, és én tovább szenvedek”. Hála Istennek a homokóra pereg, de én már nem szenvedek, mert rendeztem a múltat, de azért emlékszem, mi volt. Az embernek mégis alaptulajdonsága, hogy szeretné a múltat meg nem történtté tenni! Nem rendezni, hanem leírni, elfelejteni! S amikor Jákob életét nézzük, ő is ebben a helyzetben volt, s van egy elintézetlen ügye a vértestvérével, Ézsauval, s szeretne kibújni. Szerette volna a homokórát megállítani, de Istennél nem így működik, rendezni kell mindent.

Jákob életét, ha megnézzük, sorozatok vannak. A Bibliában nem részek vannak, hanem sorozatok, folyamatok vannak, s ebbe a folyamatba úgy kell belenézni, hogy visszafelé és előre is kell tekinteni a jelenben. Tehát a Jákob élete egy folyamat. Emlékezzünk vissza, amikor elvált Ézsautól, a rosszabbat választotta elméletileg, a kő vánkosos utat választotta, míg testvére a szépséget és a csillogást. Aztán Lábánnál, amikor elment feleséget venni, be lett kissé csapva, meg kellett duplázni a szolgálati idejét, hogy megkaphassa a feleségét, hosszú volt ez az idő. S amikor ideérkezünk, a Lábántól való elválás az előző heti szakasz befejezése, vége van egy korszaknak, megdolgozott a feleségeiért, pásztorkodott, szolga volt Lábánnak a házában. Isten ígérete megy tovább, még ha úgy is érezzük, hogy rabszolgáskodunk, de eljön az az idő, amikor el kell válni egy korszaktól, méghozzá azzal a felelősséggel, hogy Lábánnal fogadást tettek egymásnak, amikor elváltak, ott oltárt emeltek.

 

S a folytatás, hogy Jákob, aki a kövön aludt, és meglátta a lajtorján felmenő angyalokat, találkozik egy sereggel a 32. fejezet 1. versében: „ 1. Jákob tovább méne az ő útján, és szembe jövének vele az Isten Angyalai. 2. És monda Jákob mikor azokat látja vala: Isten tábora ez; és nevezé annak a helynek nevét Mahanáimnak.” Miért kell ezt elővenni? Változás történik, egyre több változás van Jákob életében, amíg Izrael nem lesz. Nem a legkellemesebb élet állapotban van Jákob, többször is be lett csapva, gondolom, elég sokat szenvedett, megszökik a bizonytalanba. Kövön a feje, és semmije nincsen, de Isten mégis meggazdagította feleséggel, gyermekkel, s volt valamije, amikor eljött Lábántól. S történt egy változás az életében, mert szembejön egy sereg, és nem ijed meg. Mire lehet következtetni? Aki találkozik az angyalokkal, amikor imádkozik, amikor kapcsolatban van Istennel, akkor megismerte Istent szemtől szembe, s amikor szembejön egy sereg, nem ijed meg tőle, az az ember, aki gyakorlatilag át van itatva a félelemtől. S ha belegondolunk az emberiség életútjába, egy vezérfonal vezeti, a félelem. Az egész életünkben, a születéstől a halálig a félelem a vezérfonal. A félelem irányít mindent az életünkben. Félünk a haláltól születésünktől fogva. A fájdalom, a betegség csak részei a félelemnek. Jákob is csak a haláltól félt. Amikor követeket küldött maga előtt, a haláltól félt.

 

Ennek a heti szakasznak az is lehetne a címe, légy férfi. Jákob férfi volt. Amikor megsokasodtak a dolgai, a 30. résztől olvasom: „43. És felette igen meggazdagodék a férfiú; és vala néki sok juha, szolgálója, szolgája, tevéje és szamara.”  Még nem volt Izrael, ezért szólította férfiúnak, s nem azt mondja, hogy Jákob meggazdagodott. A férfiú! Igen, amikor a férfi meggazdagodik, amikor felnövünk, férfikorba jutunk, ott van a gazdagságunk, a fizikai erőd, a gondolataid, amit tanultál, amit Isten azért adott, hogy férfi legyél. Jákob megharcolt, megküzdött azért, hogy férfi legyen. Legyőzte önmagát, Lábánt is, meggyőzte a feleségét is. Majd később megértjük, hogy mit jelent az a tusakodás, hogy győztél emberek felett. Lábántól már férfi jött el, Jákob ment oda, és egy férfi jött el. Isten szemében ez még mindig kevés, hogy megszülettél és férfi lettél, mert neked egy olyan nevet akar adni, mint Jákobnak Izraelt későbbiekben. Jákobból férfi, és ennek a férfinek Izraellé kell lenni. S ennek a férfinek a tulajdonsága bennünk van. Bennünk kell, hogy legyen, hiszen amikor félelemmel elindul találkozni a testvérével, akkor azt teszi, amit minden zsidó ember jó esetben tesz, amit minden hívő ember tesz, imádkozik. Itt derül ki, hogy ki vagy, hogy hívő, hitetlen, vagy vallásos, vagy ki vagy. A félelem odavisz-e Isten elé, vagy el kezdesz kapkodni, odamész a szomszédhoz, meg a pásztorhoz, meg a másik receptjét nézed, hogy hogyan kellene megoldani a kérdést. Vagy olyan vagy, mint Jákob, aki odament Isten elé: „ 9. És monda Jákob: Óh én atyámnak Ábrahámnak Istene, és én atyámnak Izsáknak Istene, Jehova! ki azt mondád nékem: Térj vissza hazádba, a te rokonságod közé, s jól teszek veled: 10. Kisebb vagyok minden te jótéteményednél és minden te hűségednél, a melyeket a te szolgáddal cselekedtél; mert csak pálcámmal mentem vala által ezen a Jordánon, most pedig két sereggé lettem. 11. Szabadíts meg, kérlek, engem az én bátyám kezéből, Ézsaú kezéből; mert félek ő tőle, hogy rajtam üt és levág engem, az anyát a fiakkal egybe. 12. Te pedig azt mondottad: Jól tévén jól teszek te veled, és a te magodat olyanná tészem mint a tenger fövénye, mely meg nem számláltathatik sokasága miatt.”

Egy becsületes férfiú szavai ezek Istenhez. Tudom, hogy mit ígértél Istenem. Tudom, hogy megszaporodok, mint a tenger homokja, megszámlálhatatlan nép leszek, de félek, hogy mégse, hogy levágja a gyerekeket, a feleségeket és engem is a testvérem. A kettősség, a félelem bennünk van. Tudjuk, hogy Isten mit adott Krisztus Testének, mit adott neked, és a félelem ott van. Tudunk-e ilyen őszintén imádkozni, hogy a következő lépést Isten megvalósítsa az életünkben. Ki tudjuk-e mondani, hogy itt vagyok és kicsi vagyok, hogy félek, mert bennem van az emberi, és még Jákob vagyok és nem Izrael. Mert bennem van, hogy Isten elhívott engem, hogy hiszek benne, de félek. Tudsz-e így Isten elé menni? A Bibliában a nagy elhívott embereknél is így kezdődött, kicsik lettek. Mózes azt mondta, hogy alkalmatlan vagyok, ki akart jönni, hogy egy nép vezetője legyen Isten akaratából. S ez a félelem következménye, minden átoknak a gyökere a félelem.

S mikor Jákob ezt az imát kimondja, akkor jön a következő. Isten megengedi, hogy láthatóvá legyen. Jákob megpróbálja emberileg megoldani Ézsauval való problémáját, ajándékokat akar neki adni. Félelemből cselekszik. Hány hívő ember szenved attól, hogy a félelemtől nem szabad, és Isten útján jár. Majdnem! Mindig maga akarja megoldani az életét. Sőt odáig elfajul, hogy mások életébe beavatkozik, s már nemcsak Ézsaut akarja legyőzni, hanem már az egész Kánaánt, mindenkiért imádkozik. Nem! Isten lépése pont más. Ha egyszer kimondod nagy alázatossággal, hogy ki vagy, hogy Uram, én nem vagyok senki, Istennek még mindig van egy lépése, amit kipróbál. Isten látja a mi életünkben is, hogy megtértél, ott voltál a kövön, de félsz. Krisztusban pedig nincs félelem. Még nem vagy Krisztusban, ha félsz. S Jákob még nem volt Izrael. A vallásos ember még nem újjászületett ember és nem Krisztus Teste, mert fél. A félelem nagyon nagy hőmérő, nagyon jelzi a lebukást, mert itt Jákob is megpróbálja kitalálni, hogy hogyan tudná kicselezni a testvérét, mert tudja, hogy a múltat rendezni kell. S ez az, ami lelepleződik a mai napon is. Nagyon pimasz a Sátán. Jákob tudja az elhívását, tudja, hogy Isten megszaporítja a népét. Tud mindent, átküldi a Jábbok révén a családját és ő marad. Tudod, hány ilyen ember van. Megcsinálom a szolgálatom, és marad a túloldalon. Szolgálata által sokan újjászületnek, és ő nem, marad a túloldalon. Elvégeztem a szolgálatom, és elmegyek meghalni. Istennek van még bőven feladata számodra. Neked is át kell menni a Jábbok révén. Sok pásztornak el kellene mondani, hogy neked is újjá kellene születned, nem csak az embereket áttologatni, mert tudod, mi Isten terve veled, és te mégis ott maradsz, mert nyakig félelemben vagy, hogy mivel tartod el a családodat, mert megélhetési pásztor vagy. Hány, de hány ember szolgál úgy, hogy az ő élete nincs rendben. Hány ember imádkozik önmagáért, pedig magáért kellene sírva könyörögni, hogy átjusson ő is a túloldalra, hogy rendeződjön az életünk. Félünk rendeződni. Istennek ez a szeretete meg akar bennünket szabadítani a félelemtől, attól, ami a Jákob életében van. Átküldte a családot és egyedül marad. Igen, egyedül kell maradni, mert Isten személyes ajándékot ad. Valamennyiünknek, nem csak Jákobnak ad személyes ajándékot. Nem kaphatom közösen a családommal azt, amit Isten ad.

 

Eljutunk a történetnek ehhez a részéhez, amikor Jákob átküldi a családját. Én megtettem, én jó keresztény vagyok, a gyerekeimet átküldtem, én meg itt maradok, majd csak elragadtatok. A felelősséget, a rendeződést nem vállalom. A múltat nem akarom vállalni, s mondhatnám egészen a reformáció kezdetétől a múltat. Nem akarjuk rendezni, keresztény internacionálékat énekelünk, majd az Úr! Elment előre az ajándék. Én megtettem a kötelességem, szolgáltam a gyülekezetben, és én maradok. Ekkor jön Istennek egy sokak által ismert cselekedete:

 24. Jákob pedig egyedül marad és tusakodik vala ő vele egy férfiú, egész a hajnal feljöveteléig.  25. Aki mikor látá, hogy nem vehet rajta erőt, megilleté csípőjének forgócsontját, és kiméne helyéből Jákob csípőjének forgócsontja a vele való tusakodás közben.  26. És monda: Bocsáss el engem, mert feljött a hajnal. És monda Jákob: Nem bocsátlak el téged, míg meg nem áldasz engemet.

A tusakodás. Jákob, aki üzletileg le akarta rendezni a testvérét, elvégezte a szolgálatát és munkáját, Isten tervét befejezte, csak elfelejtette, hogy Istennek vele is van terve, ezzel a Jákobbal találkozik egy angyal. A zsidó misztikában is Jesuának hívják ezt az angyalt. De mégis felteszem azt a kényes kérdést, hogy ki volt ez az angyal. Ha keresztény módszereket használnék, azt mondanám, hogy találkozott Jézussal. Nagyon kérdéses ez előttem, mert ha vele találkozott, akkor testi viaskodásról itt szó sem lehet. Szellemi és fizikai test egymással nem viaskodik. Magam arra az álláspontra jutottam, hogy akárki is lehet, aki képviseli Isten erejét. Sokan azt hiszik, hogy Ézsaunak az egyik angyala volt, aki meg akarta akadályozni a Jákobbal való találkozást, hogy ne jöjjön össze a béke. Még ezen túl is vannak magyarázatok, hogy kik lehettek. De én azt mondom, hogy Isten a te életedbe és az én életembe is küld olyat, akin keresztül meglátható Önmaga. Jesua HaMassiah adhat szolgálókat feléd, akikben Ő van, és őbennük megláthatod magát Jesua HaMassiah-t. Igen, kell küzdeni. Sokan azt hiszik, hogy ez a küzdelem arról szólt, hogy minőségi változás legyen Jákob életében, és ez a változás csak annyi, hogy erkölcsi dolgokban változott meg, tudta, hogy rendeződni kell, stb. Tehát ki is volt ez az angyal? Maradjunk annyiban, hogy Istennek egy olyan küldötte, aki magát Istent és Jesua HaMassiah-t mutatta meg, az erejét és jelenlétét. Nem véletlen, hogy hatalommal adott nevet, és hatalommal adta, hogy Jákob új neve Izrael. S ennek a tusakodásnak az a mondata, hogy nem bocsátalak el, míg meg nem áldasz engem, ez nem szólhatott embernek, ellenségnek, annak szólhatott, akiről megérezte, hogy nem csak erősebb, hanem áldásra jogosult is. Amikor megillette a csípőjét, el kell gondolkodnunk, hogy miért történt. A zsidóság ma sem eszi meg a forgó csont ínját, különösen Peszáchkor jön ez ki. Azért történt, mert amikor az ember elveszti a félelmet, amikor a félelemtől szabad lesz, akkor megint jön egy emberi tulajdonság, nagyképű lesz. Isten megtanít bennünket alázatra, megtanít arra az imára, amit Jákob elmond, hogy én nem vagyok senki, s köszönöm, hogy egyáltalán lehetek, s amit kaptam Istentől, mekkora áldás, kegyelem és minden jó. Létre kell jönni ennek a találkozásnak Istennel, Jesua HaMassiah-val, akár emberen belül is, hogy a küzdelemben ilyen fokú vereséget szenvedjünk, hogy ne tartsuk magunkat Istennek. Ne tartsuk magunkat győztesnek soha, hogy mi meg tudjuk oldani a problémáinkat. Isten alázatra visz bennünket. Ez a vereség mégsem vereség. Más szavak hangzanak el számunkra, nem vagy te király, nem vagy te olyan erős. Minden szolgálatnak és minden elhívásnak ezen a ponton át kell menni, a csípőjét Isten kifordítja az embernek. Sántikálunk, fáj, s mindig emlékezünk arra, nem én vagyok az Isten, nem én győzöm le a szolgálat erejével akár Ézsaut, nem én vagyok. Győztem, de nem győztem. Győzött Ő! Ez a győzelem egyben az én győzelmem is.

 

 27. És monda néki: Mi a te neved? És ő monda: Jákob. 28. Amaz pedig monda: Nem Jákobnak mondatik ezután a te neved, hanem Izráelnek; mert küzdöttél Istennel és emberekkel, és győztél.” Jákob peches életet élt, volt Lábánnál, rabszolga volt, tőle megpucolt, szó szerint. Félt a testvérétől. S aztán kijelenti Isten küldötte, hogy győztél emberek felett. Jákob megvert ember, félelemben levő ember volt. Hogy hangozhatott el az a kijelentés, hogy győztél emberek felett? S ha elővesszük Jákob életét, ha az ember eljut a létráig, a kő vánkosig, amikor az ember eljut odáig, hogy Uram, én semmi vagyok, megtörténik az első nagy győzelem az emberen, én saját magam vagyok. Legyőzöm a büszkeséget, hogy én vagyok én, legyőztem magam. Itt van Isten visszaigazolása, hogy legyőzted magad, így másokat is, látják most már rajtad az én dicsőségemet, mivel megküzdöttél Istennel, új nevet kapsz, Izraelt. Amit Jákob kapott, az az áldások csúcsa. Az a remény, hogy ő az ígéretek gyermeke, s patriarchaként megy tovább az utódaiban. Amikor elismerte Isten nagyságát, Istentől megkapta a legnagyobb ajándékot, a hitet. Itt kapott hitet.

Nekünk is meg kellene érteni, hogy Isten elvisz bennünket a kő vánkosig, elvisz a szabadságig, ott hagyhatod Lábánt, a fogságokat, az előző szakaszokat az életedben, amit Isten megengedett. Mehetsz tovább szabadságra, de nem az a fontos, hogy saját magad próbálj szabadulni, hanem az, hogy szabadulj meg önmagadtól, s ha önmagadtól megszabadultál, megszabadultál az ellenségeidtől. Ha élek többé nem én, ha él bennem a Krisztus, az ellenségeid meg fognak hajolni előtted, ahogy Jákob előtt Ézsau, nem tudott ellenségként megnyilatkozni. Ez a lényege a mi hitünknek. El kell fogadnunk Isten akaratát, nem a jobbikat választom, hanem az ígéreteket. S amikor ennek az ígéretnek a folyamatában reménységem van, ennek a reménységnek hitté kell formálódni. A hitet nem én és nem te adod. Isten adja. Mi nem misszionálunk, maximum bizonyságok lehetünk. S a hitnek ez a formája, menj át a Jábbok révén te is. Át kell menned, újjá kell születned. Nem választhatod el a szolgálatodat önmagadtól. Nem mondhatod, hogy idáig csináltam valamit, aztán szevasztok, menjetek. Nem teheted, nem hagyhatod ott azokat, akik átmentek a túloldalra, neked is át kell menni, mert az ígéret Jákobnak és a családjának szóltak. Az ígéretek a halálodig érvényesek. Nem te szabod meg a Jábbok révét, hogy itt a határom, eltelt 20 év, nem is kell rendezni, vége a dalnak. Isten nem engedi, hogy Jákob nyugdíjazza magát. Nem engedi, hogy egy szolgálat után hazamész, és fütyülsz a világra. Felelős vagy a családodért, minden emberért, aki felé szolgáltál, de nem te zárod le a szolgálati utadat. A Jábbok révén neked is át kell menni. Az Jákobra és a gyermekeire szólt. Amíg élsz, és Isten akarja, addig neked menned kell. Hívő emberként meg kell érteni, hogy azzal, hogy ott voltam a kövön, és találkoztam Istennel, az kevés, Jákobból Izraelnek kell lenni. Akinek van küldetése, elhívása, Istennek terve van vele, a terv kevés. Isten elkészít, felkészít, oda küld, ahova akar, ha Mezopotámiába feleségért, akkor le kell szolgálni az idődet. Fel kell készülni az ígéretek betöltésére. Az ígéret betöltésének lépései: megvallom, hogy nem vagyok senki. Amíg vagyok valaki, nem Isten ígéreteit töltöm be, hanem a saját akaratomat, vagy egyházam, fegyházam szándékát. Meg kell vallani, hogy Uram, itt vagyok, és mindaz, amit kaptam Istentől, itt van. Jákob hálaadással mondta el, hogy ezt kaptam Tőled, olyan mérhetetlen sokat. Tényleg, semmivel mentem el, s most két táborra van osztva a családom. Tudok-e úgy megállni, hogy valamikor egy bottal indultam el, ahova Isten küldött, s ez a bot ugyanaz, mint a hit. Egy bot, amire támaszkodhatok, amelyik végigvitt az utamon. Nem intézkedő bot, mint Mózesnél később látjuk. S amikor a hit vitt el, a következmény, hogy Isten megáld a házad népével, mindennel, ami szükséges a szolgálatodhoz. Egy lépést tettél még csak meg, tovább kell menni. Meg kell vallani Istennek, hogy senki vagyok, Nélküled nem megy, csak a Te irányításod alatt, csak a Te akaratodból vagyok egyáltalán. Az tényleg kérdéses, hogy félelemből imádkozott, vagy tudta, hogy mit akar. Én azt hiszem a kettő egyszerre. Ahol félelem van, ott nincs Krisztus. Oda kell menni Istenhez, és Neki megadni magadat, és emlékeztetni az elhívásodra, hogy mit akart a te életeddel. Amikor átadtad az életedet, amikor ott voltál a kövön, amikor beszéltél Vele. Tudsz-e Isten elé menni, nem félelemből, aki nem hívő, hanem vallásos, nem újjászületett, hanem szimpatizáns. Mennél nagyobb a félelem az életedben, annál inkább nem Ura Krisztus az életednek. 

 

Nem én vagyok erős, mert Isten addig nem tud mit tenni az életemben. Nem én vagyok annyira erős, hogy mint egy papagáj beleszólok a másik ember életébe. Nézz magadra, tedd le már a fegyvert. Ézsau elkalapál. Ne harcolj te a világgal, nem tudsz te harcolni, csak ha jogosultságod van erre. A jogosultságod akkor van, ha Jákobból Izrael lesz. Ha nem félsz, akkor vagy Izrael. Amikor Penielnek elnevezi Jákob azt a helyet, ahol találkozott az angyallal, a küldöttel. „ És monda néki: Mi a te neved? És ő monda: Jákob. 28. Amaz pedig monda: Nem Jákobnak mondatik ezután a te neved, hanem Izráelnek; mert küzdöttél Istennel és emberekkel, és győztél. 29. És megkérdé Jákob, és monda: Mondd meg, kérlek, a te nevedet. Az pedig monda: Ugyan miért kérded az én nevemet? És megáldá őt ott. 30. Nevezé azért Jákob annak a helynek nevét Peniélnek: mert látám az Istent színről színre, és megszabadult az én lelkem.” Itt a kulcs. Megszabadult az én lelkem. Istennel találkozni szemtől szemben, úgy, mint Jákob meg az angyal. Istennel megvívni ezt a harcot, nem engedlek el, amíg meg nem áldasz, nem erőszakoskodni, hanem szaván kérni. Akartál áldást adni, kérem. Ki tudjuk-e mondani ezt a kulcsszót? Ott álltam Istennel szemtől szembe, harcoltam, csípőficamom van, és minden nap fogok emlékezni, mert megszabadult a lelkem. Tudod, mitől szabadult meg Jákob? A félelmétől. Fájdalmas, örökre emlékezetes, megharcolta a küldöttel ezt a harcot, mikor újjászületett, megérzi a szabadulást a félelemtől is.

 

Egy kérdés, hogy mitől félsz, miért kapkodsz, miért akarsz valamit csinálni, miért nem bízod Istenre? Mert még nem történt meg ez a harc, mert még Jákob vagy és nem Izrael. Rinyálsz! S ez Krisztus Testében szégyen, mert van lehetőséged odamenni, hogy senki vagyok, van lehetőséged hálát adni, hogy én már régen nem élnék ha te nem áldottál volna meg. Rég elmentem volna Lábántól ott hagyva mindent, ha te nem tartottad volna bennem azt a hitet, el sem mentem volna, ha nem adtad volna a hit pálcáját a kezembe. Mindent neked köszönhetek. Ott tudok-e lenni az abszolút alárendelésben? Köszönök Uram mindent. S ennek a csúcsa, amikor a félelemtől megszabadulok, amikor a szívemet betölti a hit. Nincs mitől félnem, a hitben már nincs mitől. Hiszed-e, nemcsak az elhívásodat, hanem hogy Isten előre megmondja, hogy győztél embereken és Istenen. Tudod-e, hogy az, amit Isten eléd rakott, már rég le van győzve, ha engedelmességben jársz? Ézsaut már régen legyőzte Ő, nem neked kell! Tudod-e, hogy szembe jön Mahanaimnál az angyal sereg? Nyugodtan mehetsz Isten seregével szembe, nem kell félned! Találkozott szemtől szembe Istennel és megszűnt a félelem. Találkoztál-e már szemtől szembe Istennel? De ennek ott vannak a lépései: kő vánkos, elindulsz, rendezett múlt, kijelented, hogy nem én akarom rendezni, mert én gyenge vagyok, félelemben vagyok, hitre van szükségem, nem segítségre, hanem egy teljes odaadásra, be akarom tölteni az ígéreteidet. De oly sokszor vagyunk olyanok, akik nem akarnak átmenni a túlsó partra. Amikor birkózik veled Isten, és te? Beírattad a gyereked hittan órára, prédikáltál egy gyülekezetnek, és? Veled mi van? Jákob, te mikor akarsz átmenni a túloldalra? Ez a legnagyobb áldás, amikor Isten ezt mondja, belőled akarok Izraelt csinálni, azt akarom, hogy te legyél Krisztus Teste. Ne csak evangelizálj, hanem legyen az evangélium valóság az életedben.

 

Ez a kérdés, hogy tovább léptél-e. Lábánnal rendezted, a jelent rendezted, most jön a múlt rendezése Ézsauval. Ézsau jön. S itt jön a félelem kérdése. Félsz-e rendezni a múltadat? Sokszor mérges vagyok, amikor Jákobról beszélnek, hiszen ebben az egész történetben és kijelentésben, hogy küzdöttél emberekkel és Istennel és győztél, ez a fogantatása óta predesztinált embernek szól, hogy „győztél”, hiszen ő fogta meg a testvére sarkát, hogy beelőzze. Már akkor küzdeni kellett, hogy Isten akaratát betartsa. Nem csaló volt, még a neve sem az. Már a magzati állapotban küzdenie kellett és győzni kellett. Azt hiszem, a mi életünk erről szól, küzdenünk kell és győznünk, mert győztes vagy. Ha Isten azt mondta, hogy szüless meg, akkor már győzött, a szülők szívében győzött, hogy áldás lehetsz, és a szülés nehéz óráit is átélted, és küzdöttél. Küzdöttél már vagy várakozol?

 

A probléma nem ott van, hogy várakozol, hanem a keresztény tanítások zömében. Ha valaki azt a folyamatot, amit Jákob átélt nem éli át, akkor nem azt a hitet kapja, amit Dávid, hanem egy másik hitet. Ma kétféle hit van. Az egyik a biztonság hite, a másik a bizonytalanságé. Az egyik az, hogy én jó helyen vagyok, a másik meg, „majd az Úr!” S nincs jákobi út. Nincs odaadott élet, hanem én jó helyen vagyok, mert akármilyen -ista gyülekezethez tartozom, bemerítkeztem, s van egy biztonságom, mert a víz megszentelt. Nem a víz szentelt meg. A biztonság érzete keresztény dölyf. Odáig fajul, hogy nem vagyok hajlandó rendezni a dolgaimat, nem vagyok hajlandó átmenni a Jabbok révén, lökdösöm át az embereket, misszionálok meg evangelizálok, de nagyon kellemetlen Ézsauval találkozni, különben is minden keresztény királyi gyermek, nem megyek Isten elé, hogy milyen kicsi vagyok én.  Ez megalázó. A dölyfös keresztény ott van a stagnáló állapotában, hogy megtért, de nem ment át a Jabbók révén. A mai new-ages világban mindenki pásztor, meg prédikál, meg igaza van, akkor bejön a bizonytalanságnak a teológiája, mert nincs válasz, a sokféle válaszból kiválasztok egyet és az csődöt mond. S akkor jön, hogy „majd az Úr!” Ez lebénít bennünket. Nem kell tennünk semmit. Milyen hited van? Megpróbált hited, kipróbált hited? Olyan hited, amit Isten adott próbák által ott a kő vánkosnál, amikor odamentél, hogy Uram, megadom magam, ott, ahol tusakodnod kellett a jövődért? Vagy: majd az Úr! Vegyük észre, ha ezen az úton nem megyünk át, hogy Jákob Izrael legyen, élhetünk nagy biztonságban, ami egy nagy hamisság. Vagy egy nagy bizonytalanságban, amikor megjelennek a misztikusok, a karizmatikusak, s úgy megválaszolnak hamisan, hogy nem tudjuk, hogy miért nem megy előre az életünk, miért nem jutunk át soha a Jabbók révén. Miért nem jutunk soha abba az állapotba, ahol Krisztus Testének lenni kellene. Krisztus Testét ez a kétféle ágazat, teológia fékezi meg. Minden oké, meg semmi sem oké, majd az Úr. Mindkettő tétlenségre szorít, s Jákob nem volt tétlen, elindult, engedelmes volt. Hit nélkül is a reménységében is engedelmes volt, s a reménységben levő engedelmesség gyümölcse, ajándéka a hit. A hit ajándéka pedig, hogy szolgálhatsz és mehetsz tovább. Változásnak kellene bekövetkezni a gyülekezetekben és a hívő emberek életében. Nincs misztérium, hogy majd az Úr, meg nincsen, hogy én ezt megtettem, aztán majd az Úr. Hanem, mint Jákob, tisztességes férfiként oda kell menni Isten elé, hogy Uram, félek. Isten elvárja, hogy férfi legyél. A férfinek a legnehezebb kimondani azt a szót, hogy félek. A férfinek a legnehezebb dolog sírni. Légy férfi, mondd ki, hogy félsz, s abban a pillanatban megszabadulhatsz. Isten meg fogja mondani, hogy ne féljél, a Jabbok révén neked is át kell menni, mert még épp elég dolgod van. Ha bevallod, hogy félsz, férfi vagy. Nem mindegy, kinek vallod be. Egyedül Istennek vallhatod be. Ha más istennek mondod, kihasznál, és még nagyobb félelmet gerjeszt benned, s maga alá tereli az életed. A hívő ember legnagyobb lépése, amikor kimondja, hogy Uram, tudom, kiben hiszek, Krisztus Testének vagy a zsidóságnak adott ígéretben, de félek.

Ma, amikor minden a félelemről szól, kapjuk jobbról, balról az instrukciókat, hogy féljél ettől, féljél attól. A hit Isten ajándéka, de nem automatikusan. Jákob ennél a tusakodásnál kapta meg a hitét. S a hit következménye, hogy mindjárt Izrael lehetett, indulhatott. Hit nélkül nem lehet szolgálni, nem lehet átmenni Kánaánba sem, még a mennybe sem.

 

Ez a sorozat. Isten szeretete elküld oda, ahol neked nem tetszik. Ézsau megy a dicsőség felé, te meg a nem normálisok útján, ahogy szokták mondani. A kő vánkoson semmid nincs, kiszolgáltatott vagy. Aztán jön, hogy nem így gondoltam én, egy kicsit nehéz Lábánnál. Tudod-e vállalni azt, hogyha Isten ígért valamit, azt türelemmel várod, mert Ő az idő Ura és akkor adja, amikor Ő akarja? Nem akarsz az időn sem uralkodni, teljesen kiszolgáltatott vagy, mert aki az időn akar uralkodni, az mindenen akar uralkodni. Uram, tied az idő is. Aztán tudok-e rendezetten kijönni, tisztán egy közegből, abból a vallásos közegből Krisztus Testébe bemenni, hogy rendezem a dolgomat? Uram, eddig itt voltam, nincs adósságom, nem küldik utánam a tértivevényes leveleket, hogy fizesd be, te itt voltál, és te az vagy ám, és te nekünk tartozol. S amikor találkozol a múltaddal, tudsz-e Isten elé menni, hogy félek? Nem volt valami rózsás a múltunk, rengeteg gyilkosság magunkban, másokban és rengeteg bűn. Tudunk-e ezzel szembe nézni, mert meg akar ölni a múltad? A hívő ember legnagyobb gyilkosa, Ézsau, aki a múltadra hivatkozva akar megölni, hogy te már a kegyelemre sem vagy méltó, s egyáltalán milyen csibész vagy. Ha a múltaddal szembesülsz, meglátod, ki voltál. (Nem véletlenül félnek a haláltól.) De ha megszabadulok a múltamtól, akkor megszabadultam a félelemtől is. Szabad vagyok a múltamtól, hiába jön szembe.

 

Akarsz-e szabad lenni? Akarsz-e szabadságot szellemedben, lelkedben? Jákob legnagyobb szabadsága: megszabadult a félelemtől. Ma ebben a világban ez a jákobi szabadulás kell. Ha valamit nem ismer a kereszténység, az a jákobi út. Istennél egy folyamat van, rend van. Isten azért adta akár Jákob történetében, akár a Bibliában más történetben, hogy tanuljunk belőle. Jákobi út nélkül nincs Izrael, kő vánkossal, kifordult csípővel. Emlékszel? Csak azért hagytam meg ezt a nyomot, ha Isten akarsz lenni, jusson eszedbe, hogy nem vagy te akkora. Áldások ezek a csípőkificamodások, hogy Isten húzott egy határt, innen tovább nem! Erős vagy, győzhetsz embereken, de nem önmagad, hanem hit által és Én velem, mert Én győztem. Adjunk hálát Istennek, hogy néha megszorul a csípőnk, és megmutatja, hogy itt a határ. Ez igaz akár fizikai értelemben is. Megfájdulhat a kezem, mert többet dolgoztam, mint kellett volna, de emlékeztet arra, hogy imádkozhatok. Iszonyatos fájdalmakat éltem meg a napokban is, amikor nagyon sokat dolgozom immár negyedik hónapja, s megtanultam imádkozni ebben az esetben is, hogy Uram, te adtál egy ígéretet, de nehezen mozognak a kezeim, mert nagyon fájnak, de Uram, ha akarod, meglesz. De emlékezni fogok arra, hogy Nélküle nem megy. Ezt a házat, amibe nem sokára beköltözünk, nem Orbán Béla építette, mert nincs pénze, fizikuma hozzá. Ez az Úr nélkül nem ment volna. S tudok-e hálát adni, hogy Uram, köszönöm, hogy adtál 60 évesen annyi erőt, lehetőséget, hogy…de jók néha a fájdalmak! Jó, ha Isten néha megmutatja a határainkat! Mindenben hálákat adva, Hozzá fordulhatunk, hogy Uram, Tenélküled nem megy semmi.

S mondhatnám tovább, hogy Jákob ebben a küzdelemben, amikor alul maradt és áldást kapott, megszabadult a félelemtől, mert tudta, hogy megölhette volna az az angyal, tudta, hogy megölhetné Ézsau is. De elvesztette a félelmet, mert Isten hitet adott neki. Akinek hite van, elvesztette a félelem minden variációját, a haláltól való félelmet. Aki újjászületett ember, nem Jákob, hanem Izrael, aki győzött emberek fölött s azok között is elsőként önmagán, az nem fél a haláltól. Ezt kellene embereknek tanítani, megküzdöttem, örök életem van, nem félek a haláltól. De attól sem félek, hogy találkozni kell a múltammal, attól sem, hogy találkoznom kell a mával. Hiszen, amikor az első tizedet felajánlotta Jákob Istennek, és azt mondta, hogyha velem leszel és megőrzöl, akkor én a tizedet neked adom. S ez a tized szövetség, ami az alárendelés szövetsége, nem pénzügyi manipuláció, mert amikor Jákob kimondja, hogy alárendelem az életem Neked, ez áldás volt. Az életünk odaadása után még sok-sok lépés van. Nem elég, hogy tedd fel a kezed, nem elég mondani, hogy Uram, követlek, követni is kell. Nem elég azt mondani, hogy Uram, más leszek, a múltat is rendezni kell. Nem elég azt mondani, hogy nem félek, mert úgyis félni fogsz, hanem azt kell mondani, hogy Uram, növelj a hitben.

 

S akkor nemcsak hit embereiről lehet beszélni, amit a Biblia felsorol, hanem ez a lista növekszik a mai Jákobokkal, akik Izraellé lettek. Akik tegnap még csak a kezükben hordták az ígéreteiket, azokból valós szolgálók lesznek, Krisztus Testévé válnak. Krisztus Teste pedig nem fél. S ha egy úton elindulok, akkor nincs olyan, hogy százszor kezdeni egy új utat. Ha elindultam, felkeltem a vánkosról, akkor nincs visszaút. Akkor már nincs visszaút, amikor kijelentem, hogy alárendelem magamat. Isten komolyan veszi az alárendelést, és az komolytalan, ha én egy úton százszor akarok elindulni. Nincs naponként megtérés, nincs hetenkénti újrakezdés, hanem engedelmesség van, álló helyzetből való elindulás. Aki áll, sietnie kell a Jabbók révéig, vagy meg kell kérdezni Istent, hogy Uram, tényleg vizsgáljál meg, valóban átadtam-e az életemet. Tényleg komoly volt-e, mert egy helyben járok. Félelemmel vagyok telve, hogy ki mit mond, arra figyelek, és reszketek. Igehirdetésből azt hallom, hogy jaj fejbe vertek, pedig nem arról szól. Meg azt hallom, hogy mit kell csinálni, és egy ember már megint dirigál. Ezek félelmek. A félelem akkor szűnik meg, ha valaki elérkezik oda, hogy nem csak átadott életű lesz, hanem újjá is születik. Vannak fokozatok ezen a jákobi úton, és ha elakadok, lehet leélni egy életet tekeregve, de akkor ott van a vereség, Ézsau, a múlt szembejön. Rosszabb lehetek, mint ami voltam, visszamehetek a világba. Aki egyszer elindult, menjen tovább. Aki egyszer igent mondott, aki alárendelte magát, a tizedet Istennek ajánlotta, annak nincs visszaút, de út közben lehet még halál is, ha nem jut át a Jabbok révén, ahol egy hatalmas bizonysága van, többé nem félek. Félsz-e? Ha félelemből lettél hívő, akkor nem történt semmi. Lehet változtatni. Azonban a hívő ember életében lehetnek félelmetes helyzetek. Van lehetőség odamenni Isten elé, Uram, én senki vagyok. Azt is köszönöm, hogy élek, hogy van annyi hitem, hogy itt lehetek, s hogy idáig eljuthattam, köszönöm. Elmondhatom Jákob imáját, s aztán jön még egy, az, hogy Isten kényszerítsen arra, hogy átmenjek, ne csak szolgálgassak. Kényszerít arra, hogy betöltsem azt, amire elhívott, s ne csak az én munkám legyen gyümölcs. S aztán Isten derékon fog, hát emlékezz! Emlékezz, hogy vannak határaid. Legyőztél, de igazából magadat győzted le. Legyőztél, de igazából én győztem. Így győzöl le embereket, ha Ő győz. De ehhez a te beleegyezésed kell, az önmagad legyőzése. S akkor találkozol a testvéreddel, s a testvéred elismeri benned az elhívásodat. 20 év telt el Jákob életében a kezdetektől. Valaki 20 év után azt mondja, feladom, elég volt. 20 év után azt tudod-e mondani, hogy Uram, hazamegyek. Nem elragadtatással. Jákob hazaérkezett  a gyerekeivel, szolgálatra. A Jabbok réve után nem a halál következik, a hívő élet célja nem az örök élet. Hanem az, hogy itt elkezd, s majd el tudj számolni. Nem pucolás az örökélet, hanem Kánaánban dolgod van. Ézsau is tudja, hogy az ő királyságában dolga van, és ma is támad, s ma is ellenség. Tudod-e, hol a helyed, s ezen a jákobi úton végigmentél-e? Van-e hited, jákobi hited, Istentől kapott hited?

                                                                                                               

Elhangzott:

Sófár

Jesua HaMassiahban Hívő Zsidó Közösség

2010.11.20-i Szombati alkalmán

 

http://www.kehilatshofar.com

http://www.caddik.shp.hu

 


HONLAPJAINKON TALÁLHATÓ VALAMENNYI ÍRÁS SZABADON LETÖLTHETŐ ÉS KINYOMTATHATÓ, MAJD MINDEN FORMÁBAN TOVÁBBÍTHATÓ AZ ADATVÉDELMI ELŐÍRÁSOKNAK MEGFELELŐEN.

A FELHASZNÁLÁS FELTÉTELE, HOGY AZ ÍRÁSOK BÁRMELY FORMÁBAN TÖRTÉNŐ FELHASZNÁLÁSA, A MÁSOLATOK TOVÁBB ADÁSA ENGEDÉLYÜNKKEL, TELJES TERJEDELEMBEN ÉS VÁLTOZTATÁS NÉLKÜL, FORRÁS MEGJELÖLÉSÉVEL TÖRTÉNHET, VALAMINT KIZÁRÓLAG INGYENESEN ADHATÓK TOVÁBB.

Copyright © 2005-2008 SÓFÁR, Jesua HaMassiah-ban hívő ZSIDÓ KÖZÖSSÉG
JHVH  NISSZI Szolgálat