11. Zsoltár

Támadások közepette: ne fuss el!

Elhangzott a SÓFÁR Jeshua HaMassisah-ban hívő Közösség szerdai alkalmán

2014. június 18.

 

Orbán Béla:

 

Ezen a szerdán a 11. zsoltárt venném elő, a 11. zsoltár így szól:

„Az éneklőmesternek; Dávidé. Az Úrban bízom, hogy mondhatjátok az én lelkemnek: fuss a ti hegyetekre, mint a madár?! Mert ímé, a gonoszok megvonják az íjat, ráillesztették nyilukat az idegre, hogy a sötétségben az igazszívűekre lövöldözzenek. Mikor a fundamentumok is elrontattak, mit cselekedett az igaz? Az Úr az ő szent templomában, az Úr trónja az egekben, az ő szemei látják, szemöldökei megpróbálják az emberek fiait. Az Úr az igazat megpróbálja, a gonoszt pedig, az álnokság kedvelőjét, gyűlöli az ő lelke. Hálókat hullat a gonoszokra, tűz, kénkő és égető szél az ő osztályrészük! Mert az Úr igaz, igazságot szeret, az igazak látják az ő orczáját.”

 

Dávidnak egy eléggé szomorú zsoltára ez, hiszen van ebben már gyakorlata is. Ismerjük Dávidnak a történetét, hogy amikor Saul magához hívta, akkor megtapasztalta azt, hogy elindul hozzá, és ott van, pengeti a hangszerét és jön az irigység, jön a baj, és már repül is a dárda, és már meg is akarja ölni. Amikor ebben a 11. zsoltárban Dávid panaszkodik, hogy Istenem, itt már lőnek, már feszülnek az íjak, a sötétségben nyilaznak, miért van ez, akkor benne van ez a tapasztalatból adódó kérdés: miért van ez? Miért nem lehet nyugodtan élni? Miért nem lehet egyáltalán jól végezni azt a dolgot, mint fiatal korában, Saul udvarában tényleg Saulnak szüksége volt rá, megvolt rá a jogosultsága, felkenetése. Annak idején is, amikor Saul udvarába ment, akkor el volt látva ajándékkal, úgy ment oda, jó helyre, jókor, feladattal, nem tolakodott, nem volt terhére, és mondhatnám sorba ezeket a kérdéseket, hogy miért, miért, miért. Ebben a 11. zsoltárban is felmerül az a kérdés, amikor ő kérdezi meg, hogy íme: fuss a hegyre, mint a madár? Én miért fussak, miért meneküljek? Hova menjek, minek menjek? Ez a mindennapok kérdése sokszor az emberben, manapság különösen benne van. El kellene innen menni. Jön a súgás, menj innen. Nem veszed észre, hogy mindenki lő? Mindenki arra játszik, hogy hogyan tudjon kilőni. Hol van a gyengeséged, hol van, ahol meg tud támadni? Egy szolgálónak ez mindenképpen zsoltára, és mindig előfordul ez a benső gondolat, hogy menni kellene, menni kellene. Nem Istentől való gondolat.

 

Nem Istentől való gondolat, és pontosan Dávidnak a 11. zsoltára az, amelyik egy kicsit magyarázza is. Ne figyelj oda azokra a belső szavakra, hogy innen menni kell, ahol bántanak. Ne figyelj oda, amikor ellenségek támadnak, és neked igazad van. Szolgálattól kezdve, mindenben, mint Dávid feddhetetlen vagy, mondjuk így. Akkor nem Istentől jön ez, hogy menekülj innen. Ez csak egy próba. Ez csak egy próba, amikor Isten nem szól. Amikor Isten beengedi az embert abba a helyzetbe, hogy Ő nem szólal meg, az ellenség folyamatosan nézi, hogy hogyan lehetne valahogy kárt tenni, hogy lehet elüldözni. Mi több, meg is szólal, és benned is megszólal az ellenségnek a visszhangja. Akkor ismerjük-e Dávidnak ezt a zsoltárát, amikor azt mondja, az Úr megpróbál engem. Megpróbál. Nagyon sokszor van az embernek mehetnéke. Vajon honnan jön ez a mehetnék? És ki szabad-e mondanom azt, hogy miért mondod belülről vagy kívülről, hogy menned kell? Menned kell. Miért kell nekem menekülni? Van jogom, kötelességem, feladatom, Isten rakott oda, ahol vagyok. Miért? Miért? Ki mondja ezt? Ki mondja azt, hogy bántanak? De hogy bántanának, ha nem érhetnek el?

 

Mert itt Dávid is csak arról szól, hogy a nyilak feszülnek, az idegek, a húrok, azok feszülnek. Nem ment még el, még nem mentek el a nyilak. Arról nem beszélve, hogy itt a sötétségben akarnak lövöldözni, az ellenség. A sötétségben lövöldözni badarság. Annak idején, amikor katona voltam, akkor is kellett nyomérzékelő lövedékeket kilőni, hogy célba találjak az éles lőszerrel. A sötétségben lövöldöz? Igen, a Sátánnak ez a trükkje. Az, hogy össze-vissza lövöldöz. Mindenféle hülyeségeket beszél rólad, mindenféle rémhíreket terjeszt. Mindenféle vádakat a sötétben, hogy ő ne látszódjék. És nem is ér el ez téged. Nem érhet el.

 

A Sátánnak a jellemzője és a hazugságnak a jellemzője, és az ilyen rágalmaknak is a jellemzője az, hogy sötétben mennek. Az, aki mondja, sötétségben van, de benne van ez a kicsit vicces ellenpontja is a dolognak, hogy a sötétben lévő célpontra hogyan tud lőni. Hogyan tud? Rejtettségben vagy. Rejtettségben vagy, nem lát, ő csak lövöldözik. Ilyenkor jönnek a téves mesék, a téves gondolatok, az elképzelések, és a különböző rémhírek és minden. Jön a sötétben. Az ember, amikor ilyen állapotban van, mint Dávid, akkor jó, hogyha megerősödik, és azt mondja, hogy miért mennék el? Miért mondjátok? Mi a baj?

 

Utána jön az embernek az önvizsgálata, amikor belegondol, hogy tulajdonképpen Isten az, aki kipróbált most engem. Isten megengedi, hogy most ebben a helyzetben félsz-e? Ebben a helyzetben elszaladsz-e? Ebben a helyzetben férfi vagy-e? Ebben a helyzetben hiszel-e? Ebben a helyzetben engedelmes vagy-e? Tudod, hogy a sok rossz duma, a sok rossz támadás, pont Istentől megengedett. Nem Ő adja, Ő megengedi. Megengedi, mert itt jön az edzőpályád. Itt jön a megedződése a hívő embernek. Ezt mondják? És te mit tudsz? Hiszed? Önmagad előtt tiszta vagy? Isten előtt tiszta vagy? Akkor mi közöd hozzájuk?

 

Akkor belülről is el kellene gondolkodni, amikor elhangzik, hogy most engem bántottak. Tényleg tudnak engem bántani? Tényleg tudnak olyat mondani, ami nyílként belémfuródik? Hát, ha nincs, akkor miért szaladnék el? Ha tiszta és feddhetetlen az életem Isten előtt és magam is tudok róla, akkor mit rinyálok? Akkor miért akarok elfutni? Nem veszed észre, hogy a belső kísértés ott van? És a külső kísértés erre rászól, menj innen el, bántanak. Na, de ha nem lehet bántani, hogy bántanának? Ha nincs joguk bántani, mert Istennek az akaratában van az életemnek az a része, az a dolga, az a feladata, akkor hogy bántanának? Azt nem lehet bántani, ami Istennél van. Ami Isten takarásában, akaratában van, azt nem érheti el semmi.

 

Miért mondja bármi is, hogy menjél, menjél, menjél? Pontosan azt akarja, hogy védtelen legyél. Pontosan azt akarja, hogy menjél ki Isten takarásából, pontosan azt akarja, hogy ne töltsd be azt, amit Isten akar. Pontosan azt akarja, hogy meg lehessen vádolni téged, hogy milyen engedetlen vagy, milyen bűnös vagy, és így tovább. Pontosan. Mert el is éri a kísértés által ezt. Pontosan eléri. Ha magadra veszed azt, hogy elfutsz, akkor magadra vetted a vádakat is. Férfinek kell lenni. Ha neked ezt mondják, vagy azt mondják, és neked igazad van, akkor rólad le kell peregnie. Mert tudod, hiszed, és Isten előtt rendezett.

 

Az Úr ott van fönt, amikor az alapok is meginogtak már, ebben a világban is, amiben élünk. „Az Úr az Ő szent templomában, az Úr trónja az egekben, az ő szemei látják, szemöldökei megpróbálják az emberek fiait.” Isten felhúzza a szemöldökét. Na, most mi lesz? Nem a kezét. Ő onnan, az Úr az Ő templomában, ott van. Az Úr ott van fönt, az egekben a trónja. Az Úr itt van, hiszen Krisztus Teste az Ő temploma és ott van az egekben. Miért félsz? Miért félsz? Ő itt van, Ő a helyén van. Akkor te is maradj a helyeden. Azon az elrendelt helyeden, amit Isten adott. Ha elmenekülsz, elfogadtad a vádat. Ha elmenekülsz, telibe talál a nyíl. Nem azért, mert világossá lettek a huncutságaid, hanem mert megijedtél, elszaladtál, elfogadtad a vádakat, hogy igaz. Elfogadtad a nyilakat és beléd fognak fúródni.

 

Aki igazán férfi, és hívő, és igazán tudja azt, hogy az ő élete hogy áll, mert tudja, itt az Úr, és én vele vagyok, az Ő népéhez tartozom, és ott az Úr, és Ő lát engem, és ebben a helyzetben vagyok, akkor nincs mitől futnom. Nincs. Ez azt jelenti, hogy a helyemen nem érhet el soha semmi. Miért futnék? Miért futnék? Emelhetnek dárdát, emelhetnek nyilat, emelhetnek géppuskát, emelhetnek rossz dumát, emelhetnek bármit. Nincs mitől félnem. Mert én tudom. Lehet, hogy nagyképűségnek mondja bárki is. Lehet. De pontosan itt az egyszerűség, amikor az ember azt mondja, én tudom. Én tudom az életemet, saját helyzetemben. És én tudom a házasságom tisztaságát, a házasságom szentségét, én tudom azt, hogy mit hogyan teszek. Nem vagyok vétlen, nem vagyok bűntelen, de szándékos bűn nincs bennem, ez egyértelmű. Minden szándékommal azon vagyok, hogy ne tévedhessek, de ember vagyok.

 

El lehet találni, hogy ezt nem jól csináltam. Ez nem fájdalmat fog okozni, hanem örömet, mert legközelebb nem fogom csinálni. Akkor tudom azt, hogy ez kilógott a betakarásból és el lehet találni. Ez bűnös volt, ez meg kell, hogy szűnjön, hogy ne fájjon, ne sebezhessen engem a nyilazóknak bármelyik tagja. Nekem jó az ítélet, nekem jó, hogyha lelepleznek. De lelőni nem lehet. Azt soha. Jó, és azért, mert tudom, hogy Krisztus Testében Ő az Úr, és az egekben Ő az Úr. Ha én itt a Krisztus Testében vagyok, akkor az egekben levő Úr hazavár. Tehát itt már elválaszthatatlan Úton vagyok, Krisztusban vagyok. Itt nem érhet el semmi támadás. Semmi. Annyi támadás lehet, hogy van, létezik, erről tudnod kell. Itt van a próba, amikor Isten azt mondja: jó, felhúzom a szemöldökömet. Na, mit csinálnak a gyerekek? Mit csinálnak? Onnan, és onnan. Krisztus Testében mit csinálnak, mert ott van, és föntről látja az egész világ minden emberét, most mi van. És minket is lát. Oly jó lenne ezeket hallani, hogyha Ő hallaná. Miért menekülnék el? Miért? Lehet nekem valami bajom?

 

Jelen korunkban is, most nagyon könnyen azt mondhatnám: szevasztok én a jövő héten elmentem Izraelbe, és itt hagyok mindent. Csapot-papot, ahogy szokták mondani. Elegem van. Elegem van mindenféle felesleges nyilazásból, elegem van a félelemkeltésből, elegem van az antiszemitizmusból, elegem van mindenből. És ezt ki mondja? Bennem, Istennek hála, ilyen félelem nincs. De kívülről jönnek a nyilak. Menjél, ki kell menni. Most menj ki, míg lehet. És, mondta valaki, hogy nekem ki kell menni? Mondta nekem Isten, hogy ki kell mennem? Majd, ha mondja, ki fogok menni. Mert akkor ott lesz Úr az életemben, mert akkor azon a helyen, ahol Ő akar látni, ott fog uralkodni fölöttem. De akkor ott sem lesz problémám, akármilyen vér és füst, és tűz lesz.

 

Megvan-e ehhez a hitünk? Megvan-e ehhez a hitünk, hogy nem hallgatunk a kísértésre. Nem hallgatunk arra, hogy menekülj. Mert ebben a korban, igencsak a félelemnek a társa, ikertestvére az, hogy menekülj. Ha az ember nem figyel oda, akkor az egész élete arról szól, hogy egyik helyről a másikra menekül. Munkahelyről, házasságból, utcáról, emberek elől, mindenhonnan menekülünk. Nézz körül, az egész világ menekül. Tudod miért? Mert az egész világ nincs azon a helyen, ahol Isten van. Ahol Isten betakarása alatt van. Nincsen. Nincsen védelemben, pontosítsak. Pontosan ezért. És egymást ijesztgetik, menekülj, ez lesz, az lesz, amaz lesz. Az utcán ott állnak a standokon és kínálják keresztény néven a világ vége című borzalmaikat, hogy menekülj, meg itt a világ vége, meg Armagedon. De miért menekülnék? Mi közöm nekem Armagedonhoz? Ha holnap én meghalok, akkor Armagedon? Hát én nem vártam meg. Miért ijesztgetsz? Miért akarsz engem mindenképpen ebből a világból kizavarni, mikor nekem itt van dolgom. Miért? Miért vannak feszültségek közösségben, családban, és egyéb helyeken? Pontosan ezért, hogy menekülj. Miért? Mert pontosan te kellesz ott, ahonnan ki akar űzni.

 

Pontosan Dávidnak ott volt a helye Saul mellett, hogy ő legyen a király. Hogy a folyamatosság már normál esetben átadással mehessen. Úgy kellett volna menni, hogy Saul átadja, végül is másképp lett, de mégis átadta. Sátánnak pontosan ez a trükkje, menekülj, félj, elég, sok, nem bírod, mindenki bánt, beléd rúgtak, utálnak, és hadd ne mondjam a nyilakat. Sorba mondja, minek ez? És így tovább. Na, akkor nagyon figyelj, mert Isten most próbál ki. Most próbál ki. Most próbál ki, hogy most elfutsz, vagy hiszel abban, amit Isten adott. Tudod-e a helyedet, és tudod-e a kötelességedet, feladatodat, amit Isten adott neked. Pontosan ez.

 

Pontosan örülni kellene, örülni kellene és az örömnek az első szava az a bizonyságtétel, miért mondjátok. Miért van bennem ez a gondolat? És ezt a gondolatot el kell zavarni. Nem tőlem van. Nem Istentől való. Valaki a Te helyedről, Te állapotodban valami bármi rosszal, nyíllal, el akar űzni. Abban a pillanatban a Sátán nagyon fél tőled. Tudja, hogy valami nagyon jó lesz. Tudja, hogy valami kezdődik. Tudja, valamiért nem tetszik a jelenléted. Valamiért nem tetszik, hogy ott vagy. Valamiért ő tudja, hogy Isten neked valamit akart adni. Ad, aminek be kell következni. Úgy, mint Dávidból, a fiatalemberből, király lesz. Hogy a te próbád után is valami történik, ami nem tetszik a Sátánnak.

 

És Isten először szól, hogy menj oda, mint Dávidnak oda kellett menni Saul udvarába. Neked is szól, hogy légy ott, ahol vagy, és ugyanakkor jön mindjárt a kontra. Amikor a Sátán szól. Nem veszed észre? Hát itt nem kellesz. Nem veszed észre? Itt fölösleges vagy. Nem veszed észre? Mit erőlködsz? Nem veszed észre? Veszélyben vagy. Nem veszed észre, hogy utálnak? Nem veszed észre, hogy folyamatosan lőnek mindenféle rágalommal, bajjal? Hát nem veszed észre? Húzz már innen. És itt a becsapás. Pont akkor ne húzzál el. Pont akkor nagyon figyeljél és nagyon-nagyon tegyél bizonyságot Istenről, hogy Uram, most előtted megy a dolog.

 

Igen, úgy, ahogy ennek a zsoltárnak a vége is szól: „Mert az Úr igaz, igazságot szeret, az igazak látják az ő orczáját.” Igen, ezekben a helyzetekben csak fölfele lehet nézni. Mert az Úr fentről a mennyből, és itt a földi Sion hegyéről is, Ő tekint le ránk. Krisztus éppúgy, mint Isten, aki az Örökkévaló Isten, akinek az akaratában élünk, és szolgálunk. Ők látják az orcáját. Aki téged támad, az téged les, vagy a sötétségben lövöldözik és nem lát semmit. Próbálkozik lőni a sötétben, hátha eltalál, talál valahol valamit. De Isten látja, és te látod az Ő orcáját. Ez pedig annyit jelent, aki ebben a helyzetben van, akkor fölfele néz. Úgy lehet látni Isten orcáját, hogy nem a lábát nézem, nem a földet nézem, nem a szomorúságom miatt az orrom a föld, hanem fölfele, és Isten orcáját láthatom. És Ő is látja minden egyes kísértésünket, amit megengedett.

 

Nem véletlen a Mi Atyánkban is, hogy ne vígy minket kísértésbe. Ne hagyj bennünket a kísértésben. Azt hiszem, amikor ezt az imát is imádkozzuk, akkor Isten szinte mosolyog, persze, hogy nem hagylak, csak kipróbáltalak. Kipróbáltalak. Tudom, hogy fájdalmas, tudom azt, hogy a nyilak égetnek, tudom, hogy csak ott van minden emberben a félelem. Csak sebezhető, csak kísérthető, de nem hagylak. És ilyen esetben, mint Dávidnak, ott a folytatás mindig is. Mert a kísértésben hű voltál, most már rád tudok bízni valamit. Ebben, hogy menekülj, hogy szaladj, tűnjél el, ebben benne van: pont most jön valami, amitől nem elmenni kell, hanem belemenni. Benne maradni és abban szolgálni. Pontosan.

 

Valóban ez a világ is erről szól. Félelemgerjesztésről, rossz dumáról. Nem lehet mást olvasni, csak ki, mikor, hol, mit csinált és egymást mocskolják az emberek. Pontosan erről szól. Pont azért, hogy nehogy véletlenül be tudja tölteni a hivatását. Nem politizálok, de azért csak mosolyogtam, amikor valamelyik politikusnőnek kiderítették, hogy a diákigazolványát meghamisította. Akkor nem tudom, mi lenne egy Mózessel, aki belevert a homokba egy kicsit egy bácsit, és belehalt. Nem tudom, akkor mi lenne a többi köztörvényessel a Bibliában. Mátéval mi lenne adócsalás és egyebek tekintetében? Szóval, ha így nem egészen érteném a dolgot, akkor a Bibliában mindent ki lehetne húzni. Majdhogynem, és majdnem mindenki antiszociális volt, és valahogy senki nem tetszett a fáraónak, az ügyeletes uralomnak.

 

De bizonyíték az, hogy a Sátán pont ezt játssza. Menekülj. Minél jobban szidnak valakit, annál jobban félnek tőle, és ez a Sátánra is érvényes. Ha téged szidnak, téged vádolnak, rólad rosszat mondanak, keresztezik az utadat, az annyit jelent, hogy valami jó következik. És ez nem a bedumálása, nem a fáradt embernek a reménye, amit önmagának ad, hanem nagyon oda kell figyelni. És magam is az elmúlt hetekben nagyon figyeltem. Miért kaptam annyi támadást? Miért kaptam annyi mindent? Most már csak a jót várom. Mert akkor sem érdekel, senki és semmi nem érdekel. Nem érdekelhet, ha tudom azt, hogy én Isten előtt vagyok mindig, az Ő orcája előtt vagyok. Nem érdekel az sem, hogy mi a rossz hír, milyen rágalom, milyen sötétbe kilövött nyíl. Mi történik? Lehet, hogy mellettem meghal valaki, mert azt eltalálja, ami engem nem fog eltalálni. Nem fog eltalálni, de pontosan azért nem talál el, mert bennem van: miért van ez? Persze az első kérdés az, hogy miért van ez? Hát csak fájdalmas. Miért van? A második kérdés mégiscsak pozitív. És hadd adjam tovább mindenkinek, aki ilyen állapotban van. Miért pozitív az, hogy nagyon nem tetszel a Sátánnak? Várd ki. Nem a végét, hanem a kezdetét. Azt a kezdetét, hogy Isten miért próbált meg valamire. Hogy kibírod-e a támadásokat? Mert nehéz és kemény harcba fog vinni, de győzelemre mindenképpen, hiszen Ő a győztes.

 

Ő próbál ki, valahol a helyedre akar tenni, és ezért, aki most a te helyeden van, annak nagyon nem tetszik. Ott, ahol a Sátán ma úr, ott nagyon nem tetszik, hogy neked, az Úrnak képviseletében lépned kell. Területet kell foglalni, vagy embereket kimenteni. Valami történik. Nagyon nem tetszik a Sátánnak. Nagyon nem tetszik a Sátánnak, és nagyon finoman, diszkréten fentről szinte azt mondja, mit keresel te itt. Hát nem veszed észre? Húzz el innen, senki vagy, kicsi vagy. Hány, de hány ilyen lekicsinylés van. Hány, de hány embernek elveszik az önbizalmát, annyira, hogy a hitét is elveszíti. Én már nem leszek semmi, jön belülről a súgás. Kintről is megkapod. Mit akarsz? Hány diplomád van? És így tovább. Mit akarsz itt? Ne higgy. Örülj neki. Örülj neki, hogy támadnak, mert valamiért fontos vagy Istennek.

 

Talán ez a 11. zsoltárnak az üzenete, hogy az embernek valóban vannak támadásai, valóban vannak olyan állapotai, amikor szinte felháborodtam már, hogy miért. Miért kellene abbahagynom, elmennem, mást csinálnom, eltűnnöm, félreállnom? Miért? És, hogyha te Isten útján vagy, akkor ezen mosolyogsz, valakinek nem tetszik. És ez jó.

 

Hát légy erős, mert Isten szereti az igazságot, mert az Úr az igaz, igazságot szereti, az igazak látják az ő orczáját. Mert ahová mész, ott Ő ott van, és az Ő arcát is megláthatod. Abban a szolgálatban, abban a helyen, ahova kell menned. Úgyis megláthatod az orcáját. De ebben az állapotban is, amikor nem mész el, nem távozol, mint a madár, akkor csak fölfele nézel. Uram, most mi van? És azt mondja, az igazság: Krisztus uralkodik mindenhol, és ahol Ő uralkodik, ott van a te helyed. Ne szaladj el. Ne szaladj el, mert pont ez a csapda: fuss. Ne fuss el. 

  


AZ OLDALAINKON SZEREPLŐ ÍRÁSOK SZERZŐI JOGVÉDELEM ALATT ÁLNAK, ÍGY AZOK BÁRMILYEN JELLEGŰ TERJESZTÉSE ÉS PUBLIKÁLÁSA KIZÁRÓLAG ELŐZETES BELEEGYEZÉSSEL TÖRTÉNHET!
HONLAPJAINKON TALÁLHATÓ VALAMENNYI ÍRÁS SZABADON LETÖLTHETŐ ÉS KINYOMTATHATÓ, MAJD MINDEN FORMÁBAN TOVÁBBÍTHATÓ AZ ADATVÉDELMI ELŐÍRÁSOKNAK MEGFELELŐEN.

A FELHASZNÁLÁS FELTÉTELE, HOGY AZ ÍRÁSOK BÁRMELY FORMÁBAN TÖRTÉNŐ FELHASZNÁLÁSA, A MÁSOLATOK TOVÁBB ADÁSA ENGEDÉLYÜNKKEL, TELJES TERJEDELEMBEN ÉS VÁLTOZTATÁS NÉLKÜL, FORRÁS MEGJELÖLÉSÉVEL TÖRTÉNHET, VALAMINT KIZÁRÓLAG INGYENESEN ADHATÓK TOVÁBB.

Copyright © 2005-2016 SÓFÁR, Jesua HaMassiah-ban hívő közösség
JHVH  NISSZI Szolgálat